TildiMildi

GOTT NYTT ÅR.

Det gamla året är slut och vi går nu in i en ny tid. 2017 var för mig fint på många sätt, jag hann lämna landet hela fem (!) gånger vilket nog är nytt personligt rekord. Det bästa med de resorna var att de var som pauser i allt det jobbiga, dagar då jag fick en chans att återhämta mig. För det här året har inte varit helt lätt. Det har varit stress, det har varit konflikter och slitningar i mina närmaste kretsar, det har varit att skriva orden "ingenting kommer någonsin att bli bra igen" i sin dagbok och att faktiskt för ögonblicket verkligen tro att det är så. Men det har också varit ett år då jag har vågat göra roliga saker trots att jag har varit rädd, då jag har förstått att bråk ibland kan göra att man när allt blivit uppklarat har kommit ännu närmare sina vänner än tidigare, och då jag har lärt mig att det alltid blir bättre igen även om det ibland kan ta tid.

2017, jag tackar dig för allt jag har fått se och uppleva. Det har många gånger varit underbart.

2018... jag är redo nu.

 

Fotokälla.

LUCKA TJUGOFYRA.

Tjugofjärde december. Julafton. Att tiden kunde gå så fort? God jul på er alla, och tänk på att vara snälla mot varandra. Inte bara idag, utan alla dagar!

 

LUCKA TJUGOTRE.

Imorgon smäller det! När jag skriver det här inlägget har jag inte ens köpt alla julklappar än, vilket är lite oroväckande. Men bara lite. Här har ni i alla fall den näst sista luckan i julkalendern.

 

LUCKA TJUGOTVÅ.

Idag är det dagen före dagen före dopparedagen! Det är också fredag. Jag har såvitt jag vet absolut ingenting planerat och ska därför fokusera helt på att bara mysa hela dagen. Känns som en bra plan. Här kommer också lucka tjugotvå!

 

LUCKA TJUGOETT.

Så har det alltså blivit 21:a december. Vi har julavslutning på programmen idag. Samhällarna ska slå in paket och julpyssla. Sen, någonstans vid lunchtid, går vi på jullov. Härligt ändå.

 

LUCKA TJUGO.

Fyra dagar kvar hörni! Idag har vi det årliga julbordet i skolan. För sista gången. Precis som med allt annat. Och så är det ju såklart dags för lucka tjugo i kalendern!

 

LUCKA NITTON.

Jullovet närmar sig med stormsteg, i alla fall för min del. Planerar att mest sitta hemma och titta på tv-serier, läsa lite böcker... ja, helt enkelt göra saker jag inte riktigt hinner med annars. Är det snö i skogarna kanske jag kommer iväg ut på en skidtur. Hoppas. Tills dess: lucka nitton.

 

SAVING THE PICTURES FOR A SNOWY DAY.

Ni vet spara-funktionen på Instagram? Den är ett rätt bra påhitt faktiskt. Ett sätt att skapa ett skräddarsytt flöde utav andras bilder. Här kommer lite bilder jag har sparat på sistone.

 

Först ut: en tågkupé på Flåmsbanan i Norge, samt en fråga jag ofta ställer mig själv.

 

Ett liten surrealistisk och mysig fundering, och en diva i en fåtölj.

 

En bild på Theo Carow och Vivi König vid Zeche Zollverein i Essen (där jag var i somras!) och en ruta ur en Starlettidning.

 

Anledningen till varför man alltid blir kär i fel personer, och en bild från 1955 på en pojke som precis ska få en valp i födelsedagspresent.

 

En lägenhet jag vill bo i och en svamptoast jag vill äta.

 

God glass och Jughead Jones.

 

Snöig skog och räkor som gör mig hungrig.

 

Det var allt för den här gången!

LUCKA ARTON.

Så var det alltså måndag igen. Jag har dock bara några få skoldagar kvar innan jag får gå på jullov. Det sista riktiga jullovet någonsin!? Nej, nu tänker vi inte på sådant läskigt. Vi öppnar den artonde luckan istället.

 

LUCKA SJUTTON.

Tredje advent idag. Och bara en vecka kvar till julafton. Jag är nog ganska taggad ändå. Hur som haver, här har ni lucka sjutton!

 

BEING SMART ISN'T EVERYTHING.

Här kommer ett tips på en av de bättre filmer jag har sett under det gångna året. Nämligen "After The Dark".

 

Berättelsen kretsar kring en grupp skolelever och deras filosofilärare. Allt utspelar sig under deras allra sista filosofilektion tillsammans då de genomför ett tankeexperiment.

 

I experimentet äger en apokalyps rum. Eleverna har tilldelats ett yrke var och har tillgång till en skyddsbunker. Problemet är att det bara finns syre nog för tio personer i bunkern. Det är då upp till klassen att välja ut vilka av eleverna som är bäst lämpade att bygga upp världen på nytt när apokalypsen är över.

 

Det är dock inte så enkelt som man skulle kunna tro. Särskilt som det snart visar sig att läraren inte är helt opartisk i situationen.

 

Trots att (nästan) allt som sker i filmen bara händer i elevernas huvud lyckas den bli ganska häftig science fiction. Det är dock inte specialeffekterna som är den stora behållningen, utan de moraliska dilemman karaktärerna ställs inför. Vem förtjänar att överleva? Vad är på låtsas, vad är på riktigt? Är att leva och att överleva verkligen samma sak? Den här filmen stannar kvar i en långt efter att man har sett den. Istället för att svara på alla ens frågor får den en att ställa nya, vilket är en av de saker som gör den så bra.

LUCKA SEXTON.

En ny dag, en ny lucka i julkalendern. Tjugofyra timmar närmare julafton. Är faktiskt inte särskilt otålig, jag tycker nästan mer om veckorna innan än om själva julafton...

 

MELLANSTADIEDISCO OCH JULGRANAR.

Tänkte skriva en snabb resumé av vad som hände förra helgen! Det var Kenyagruppens kanske mest hektiska dagar någonsin. Allt började på fredagen då vi samlades i matsalen på en av stadens skolor. Det kopplades in högtalare, plockades fram godis och rensades bort stolar och bord från rummet. När klockan slog halv sex började barnen välla in. Det var dags för disco. Vi ägnade större delen av de två timmar som discot pågick åt att dels sälja godis i mängder, anordna limbo (en tjej var så kort att hon kunde gå raklång, när de andra i princip behövde åla under) samt se till så att inga barn förstörde matsalen eller försvann. Nästa disco med de lite äldre barnen blev lite lugnare, pga Idolfinalen var det också väldigt glest med människor. Vi körde limbo där också, jag var med på skämt och sen blev det lite pinsamt när jag råkade slå ut alla utom en. (Tävlingsinriktad som jag är föll det mig aldrig in att jag kanske borde hoppat av tävlingen och låtit barnen vinna över mig.) Lovar att jag säkert hade roligast av alla, barnen inkluderade, den kvällen. Nästa dag samlades hela Kenyagruppen i Ahllöfsparken klockan halv nio. Vi skulle nämligen stå och sälja granar, kransar och fika på julmarknaden i staden under både lördagen och söndagen. Första dagen gick väldigt bra, andra var det lite segare. Det var svinkallt båda dagarna men rätt mysigt ändå. Slut.

 

 

LUCKA FEMTON.

Fredag idag! När jag skriver det här inlägget har jag ingen aning om vad jag ska göra den här helgen, men förhoppningsvis blir det något trevligt. Lucka femton kommer här i alla fall.