TildiMildi

SAKER JAG HAR GJORT DE SENASTE VECKORNA.

I förrgår kom jag hem från mitt andra besök i Tyskland den här sommaren. Hade en så otroligt fin vecka och fick oförglömliga minnen, men det sparar vi till en annan dag. Idag tänkte jag istället att vi skulle ta en titt på en del trevliga saker jag hittade på emellan resorna.

 

En eftermiddag kom Amanda och hälsade på mig efter att hon hade slutat jobbet för dagen. Det spöregnade så vi satt mest inne och pratade, åt banana bread och lekte lite med min pyttekusin. När det blev uppehåll följde jag henne en bit på vägen hem och köpte denna Festis innan jag vände. Den var sjukt god, nu vet ni.

 

Dagen därpå var mina kusiner från Gotland i stan och de fikade hos oss och sen grillade vi. Nästa dag lunchade vi alla på Marieberg där vi även mötte min mormor och hennes man. Buffén var överraskande bra även om den inte ser så aptitlig ut på bilden. Kanske beror på att jag har lassat upp mycket mer mat än vad som egentligen får plats på tallriken. Färden fortsatte vidare till min moster där vi fikade, och sen åkte vi hem.

 

Det gick några dagar och sen åkte vi tillbaka till Örebro, men denna gång för att gå på Titanic-utställningen. Tyckte den var väldigt intressant. Gillade att man fick ta del av så många människors öden. Det blev som att de förolyckade passagerarna faktiskt fick ansikten och att de inte bara blev en del av den höga siffra som angav antalet döda.

 

Efteråt åt vi picnic i Karlslund och gick omkring i parkerna.

 

Dagen därefter mötte jag upp Fanny på café Två Skator och åt glass. Var ju tvungen att passa på att träffa henne fort som attan eftersom hon hade bokat en spontanresa till Mallorca bara några dagar senare.

 

Tror vi gick igenom den norra halvan av stan tre gånger om medan vi pratade, innan vi tillslut landade här på skateboardrampen där vi fortsatte prata om i princip allt som finns att prata om i flera timmar. Var en himla fin eftermiddag. Tänk att man faktiskt kan fördriva så mycket tid bara genom att prata?

 

Nästa dag åkte jag och mamma på utflykt till Skoklosters slott för att titta på kläder från Jane Austen-filmatiseringar. Har sett Mr Darcys vita skjorta nu, det var kul. Sen provade vi klänningar och hattar själva, och fikade.

 

Ett par besök vid Högsjön har jag också hunnit med. Simmade långt ut och vattnet var alldeles lent och svalkande. Bada är och förblir det bästa med sommaren.

 

Några dagar innan jag åkte iväg igen hälsade Göteborgskusinerna på. Vi besökte muséet och kardade ull och så vidare. Det var nog allt jag hann med innan resan. Eller ja, jag hann ha feber och vara förkyld också men det var inte så roligt så det behöver vi inte skriva något mer om.

CYKELN, STRANDEN, MJÖLKFLASKAN OCH HIMLEN.

Fyra bilder från andra dagen på Öland.

 

Vi cyklade till stenbrottet och badade.

 

Sen satt vi på stranden och läste en stund.

 

Till lunch åt vi kroppkakor. Vi drack en gräddig mjölk till som man får fylla på i en flaska i mataffären.

 

På kvällen var det Morden I Midsomer och en vacker nymåne ute. Sen tog jag inte så mycket mer bilder på Öland, men kan berätta att de andra dagarna också var bra.

BLOMMOR I HÅRET OCH SOLNEDGÅNG ÖVER HAVET.

Här kommer några glimtar från min första dag på Öland.

 

Jag åt frukost i trädgården och läste sommarföljetongen.

 

Efter ett dopp i havet målade jag lite i Förtrollade Skogen.

 

Sen åt vi lunch och så badade vi igen. Mitt hår blev nästan saltvattenrufsigt, fast bara nästan eftersom vattnet är bräckt.

 

Så tog jag en bild i vykortsgången bara för att jag älskar den så himla mycket.

 

Innan middagen bestämde jag mig för att plocka lite prästkragar och göra en krans, några dagar efter midsommar sådär.

 

Och sen blev det kväll och solen sänkte sig ner över havet, och himlen såg ut som den bara kan göra på norra Öland.

EVERYTHING ABOUT YOU IS SOMETHING THAT YOU STOLE.

Rubrik från denna låt. Tänkte länka till lite fina kläder på Bik Bok och NA-KD.

 

                      NA-KD: Basic Oversized Tee                                                      NA-KD: Metallic Denim Skirt                                                      NA-KD: Basic Sweater

 

                          Bik Bok: Hera Sweater                                                                    Bik Bok: Dine T-Shirt                                                                  Bik Bok: Swan Skirt

FRÅN EN Ö TILL EN ANNAN.

När vi hade tagit båten tillbaka till Sverige var visserligen min Tysklandsresa över, men inte semestern!

 

Vi vaknade på vårt b&b i Trelleborg och gick ner till caféet för att få vår frukost. Älskade den varma chokladen.

 

Sen satte vi oss i bilen och åkte iväg. Planen var att ta det lugnt och titta på lite sevärdheter i Skåne, för hur ofta är man där liksom? Vårt första stopp blev i Smygehuk där vi gick nästan hela vägen till Sveriges sydligaste spets. Vågorna gick dock så högt att vi inte kom ända fram. Hade varit där en gång förut, men då var jag ett år. Mindes ingenting av det så det var kul att komma dit igen.

 

Ytterligare en stund senare kom vi fram till Ales stenar. Vet inte vad det är med sådana här stenkonstellationer som gör att de känns så mäktiga, det är ju bara stenar!? Men uppenbarligen är det fler än jag som tycker det är häftigt, det var helt omöjligt att ta en bild utan att det kom med massa människor.

 

När vi kände oss färdiga med stenarna gick vi nerför en backe kantad med vallmo...

 

... och kom fram till en fiskrökeri där vi åt laxburgare till lunch.

 

Därefter åkte vi bil ytterligare en stund tills vi kom fram till Brösarps backar där vi tog en fika. Även här, hur kan några kullar vara så överväldigande? Delar av Bröderna Lejonhjärta har spelats in här, lite coolt ändå.

 

Så småningom lämnade vi Skåne och körde in i Blekinge. Framme i Brömsebro stannade vi och tog ytterligare en fikarast. Sen fortsatte vi att köra med siktet inställt på Kalmar och Ölandsbron.

 

Och så äntligen var vi framme! Ålkistan, där jag fått några av min barndoms allra lyckligaste sommarminnen. Det är samma sak varje år. Så fort jag kliver ur bilen bland all blåeld är det som att jag fylls på med syre. Jag kan slappna av.

 

Sandstränder i all ära, men det riktiga Öland är för mig knaggliga klipphällar och stenblock.

 

Älskade älskade ö.

LUST FOR LIFE.

Bästa Lana Del Rey har släppt nytt album. Ska absolut få bli en del av mitt soundtrack när jag åker till Münster imorgon.

 

STRANDPROMENADEN I BINZ OCH FYRVERKERIER ÖVER HUSTAKEN.

Den allra sista dagen i Tyskland regnade det ganska mycket. Det var uppehåll på förmiddagen och vi försökte ta en cykeltur. Men efter att vi både hade fått pumpa däck och åka tillbaka och byta cykel åt en person så hoppade kedjan på min cykel av. Då orkade jag inte mer, utan satte mig på rummet och läste istället.

 

När de andra kom tillbaka gick vi till trappan som ledde ner till stranden. Vi köpte fischbrötchen och åt dem sittandes på en bänk. Ungefär där började det duggregna.

 

Vi tog bilen till Binz, den närliggande lite större badorten. När vi klev ut på parkeringen hade regnet ökat i styrka och jag var ändå rätt glad att jag hade paraply med.

 

Det var ju inte direkt badväder, men vi tog en promenad längs med bryggan.

 

Den är 370 meter lång. Wah.

 

Sen gick vi en liten sväng och tittade på räddningstornet. Lite annorlunda. När vi kände oss färdiga med Binz åkte vi tillbaka till Sellin och åt havtornstårta i lägenheten.

 

På kvällen såg vi fyrverkerier utanför fönstret.

 

Fick ärligt talat inte bättre bilder än såhär, men jag minns ju hur det var och det är det viktigaste.

VITT.

Har fönstershoppat lite på nätet, och hittat en del fina grejer på Gina Tricot som jag tänkte tipsa om. Det blir mycket vitt, för vitt känns så rent och somrigt.

 

                             Gina Tricot: Kim topp                                                           Gina Tricot: Britt spetstopp                                                            Gina Tricot:  Stina linne

 

                        Gina Tricot: Susana linne                                                        Gina Tricot: Alyssa fishnet socks                                                  Gina Tricot: Ebony t-shirt

 

Använder mig av Stylewish, så får några kronor per annonsklick!

NÄR VI TRÄFFADE PINGVINER PÅ EN REGNIG TAKTERASS.

Fredagen i Tyskland var egentligen midsommar, men med tanke på att vi var i ett annat land firade vi inte så traditionellt. Det vi gjorde var att åka över till fastlandet, närmare bestämt till Stralsund. Vi tar en titt på hur det såg ut!

 

Stralsund står med på UNESCO:s världsarvslista och om man tittar på all arkitektur är det inte så förvånande.

 

Liksom kolla tornen på huset till höger.

 

Vi kom fram till Domkyrkan.

 

Så här såg det ut inuti. Fint!

 

Vi åt lunch på en restaurang mitt emot. Alla tog schnitzel och det var svingott. Drack en bananjuice till som var delicious.

 

Sen hittade jag ett gult hus som såg ut att höra hemma i "Karlsson på taket".

 

Det regnade konstant och därför bestämde vi oss för att gå på Oceanarium, vilket var ungefär som Skansen-Akvariet fast mycket större och med fokus på Östersjön.

 

Vi såg väldigt små fiskar, och väldigt stora.

 

Gillade det här fönstret. I ett av akvarierna fanns en fisksort som hette Rock Gunnel på engelska, det tyckte jag var lite kul.

 

Utanför var hamnen försänkt i dimma och regn.

 

Vi såg maneter som var väldigt fotogeniska.

 

Ett rosa akvarium.

 

En till manetbild, varsågoda.

 

Rätt vad det var kom vi ut på en takterass där det fanns pingviner. Pingviner är nog ett av mina topp tre-favoritdjur.

 

Liksom kolla cool. Det här var för övrigt den sista bilden jag tog den här dagen, men på kvällen tittade vi på Michael Jackson Essentials på tv och sen läste jag säkert lite också. Jag minns egentligen inte, bara att jag var glad.

AS YOU ARE.

Så långt bak i tiden som förrförra veckan såg jag filmen "As You Are" som jag nu tänkte recensera.

 

Filmen handlar om Jack, en ganska ensam och tystlåten kille som bor med sin ensamstående mamma. När mammans nya kille flyttar in hos dem finner Jack en bästa vän i sin nya styvbror Mark. Inom kort ansluter sig även Sarah till gänget och en oskiljaktig trio har bildats. De skolkar tillsammans, röker på och flyr resten av världen. Deras vänskap är deras räddning i en annars kall och hård tillvaro. Men såklart varar det inte för evigt.

 

Som tittare vet man redan från början att något hemskt har hänt. I öppningsscenen hör man ett pistolskott avlossas och resten av filmen är uppbyggd av polisförhör. Polisförhör där alla utom en är närvarande. Genom tillbakablickar får man bit för bit reda på vad det är som har lett fram till det förödande ögonblicket, och kanske också varför det hände.

 

En väldigt speciell film om problemen med att försöka vara den man är och om mänskliga ekvationer som inte går ihop. Fruktansvärt sorglig och hemsk på många sätt och vis, men också skimrande vacker på sina ställen.

TORSDAGEN VID KAP ARKONA.

Under torsdagen på Rügen tog vi bilen till öns så kallade nordligaste punkt. Vi tar en titt på hur det såg ut!

 

Vi promenerade längs med vetegula fält.

 

Där växte vallmo längs vägkanten.

 

Och blåklint! Tycker det känns så konstigt att de är ogräs, när de är så fina.

 

Efter en stund nådde vi den lilla fiskebyn Vitt. På ett fiskrökeri där köpte vi den godaste makrill jag har ätit.

 

Det här hade vi som utsikt när vi åt.

 

Vi promenerade vidare tills vi kom till en utsiktspunkt.

 

Och här är vi framme vid den första fyren! Tycker själva konceptet fyr är en sådan fin grej, liksom ett torn som lyser i mörkret för att leda båtarna på rätt väg.

 

Vi gick vidare längs med stigen. Hittade en trappa som såg väldigt lång och vindlande ut, och tydligen också var livsfarlig eftersom det var förbjudet att gå nedför den.

 

Efter ytterligare en stunds promenerande nådde vi två fyrtorn till. Det lägre tornet är det näst äldsta på Tysklands kust mot Östersjön.

 

Så småningom började vi ta oss tillbaka mot bilen. Vi gick förbi en gata med hus som påminde om de i Smurfs' Village.

 

Tillbaka i Sellin bestämde vi att det var dags för fika. Vi åt syltmunkar i paviljongen på husets bakgård.

 

Paviljongen låg på en avsats på berget som reste sig bakom huset och man fick gå uppför en trappa för att komma dit. Detta var vår utsikt.

 

Eftersom det inte var svinkallt passade vi också på att ta ett dopp i havet innan middagen. Glömde ta bilder resten av kvällen, men jag tror mig minnas att vi åt chips. Det gjorde vi nästan varje kväll. (För vad är väl en semester utan chips?)

KRONHJORTAR, ROSOR OCH JORDGUBBSTÅRTA.

Inget försnack behövs, här kommer inlägget om min tredje heldag i Tyskland.

 

Värmen och den gassande solen tycktes ha försvunnit för gott, men det var helt okej för vi hade ändå inte tänkt oss något bad den här dagen. Nej, istället för att promenera ner till stranden tog vi oss till stationen.

 

För att åka med veterantåget Rasender Roland! (Notera att det låter som "rasande Roland" när man säger det.) Tåget gick faktiskt såpass långsamt att det var möjligt att stå ute på en plattform mellan vagnarna utan att det var förenat med total livsfara. Blev dock kallt efter en stund, så då gick vi in.

 

Här har vi nått vår slutdestination, staden Putbus. Det växte rosor prick överallt.

 

Min favorittyp av ros tror jag.

 

Fint.

 

Vi åt picnic vid en bänk och huttrade i blåsten.

 

Sen gick vi en promenad i slottsparken.

 

Tyckte det var väldigt fint. Plus att det kryllade av sevärdheter.

 

Såsom till exempel dovhjortar och kronhjortar.

 

När vi tyckte att vi hade gått tillräckligt gick vi in på Rosencafé för att äta tårta. Jag tog en väldigt gräddig jordgubbstårta med vaniljkräm. Mhmm!?

 

Till det drack jag te. Rooibos karamell. Var gott. Sen tog vi tåget tillbaka till Sellin igen.

 

På kvällen åt vi middag på Bistro Arkona. Jag fick bland de godaste pommes frites jag ätit i mitt liv. Innan vi återvände till lägenheten gick vi en kvällspromenad uppe på berget. Fin avslutning på fin dag.

DET MÅSTE FINNAS EN HEL DEL TING SOM ETT VARMT BAD INTE KAN BOTA, MEN JAG VET INTE MÅNGA.

När jag var på semestern läste jag ut en av böckerna jag fick i födelsedagspresent tidigare i år, nämligen "Glaskupan" av Sylvia Plath. Tyckte den var makalös.

 

Boken handlar om 19-åriga Esther som vunnit en månads vistelse i New York, schemalagd och styrd av en damtidning.

 

Hon överöses med kläder och smycken, äter kaviar och går på danser. Men trots det överflöd hon lever i njuter hon inte riktigt lika mycket av storstadslivet som de andra flickorna som vunnit samma tävling som hon. När månaden har gått och Esther återvänder hem till Boston får hon reda på att hon inte har kommit in på skrivarkursen hon sökt till. Hon går in i djup depression. Efter ett självmordsförsök hamnar hon på mentalsjukhus.

 

Boken är förstås väldigt mörk, men otroligt vackert skriven. Och Esthers depression beter sig så som depressioner ofta gör; den smyger sig på henne, helt plötsligt har den övermannat henne och ingen förstår riktigt var den kom ifrån, men kanske kan det ha varit ifrån tomrummet.

 

Samtidigt är det inte bara en bok om att virvla ner i avgrunden. Det är också en bok om den svåra kampen för att ta sig upp på fötter igen. Det är en bok om de som klarar av den. Och om de som inte gör det.