TildiMildi

LUCKA ETT.

December hörrni! Att tiden gick så fort... Planen är att julkänslorna fullkomligen ska stråla från den här bloggen från och med idag till och med julafton. Vi börjar starkt med den första luckan i bloggens egna julkalender! Konceptet för detta års kalender är det bakom varje lucka döljer sig något som hjälper mig, och förhoppningsvis er också, att komma in i en riktig julstämning! För att öppna luckan behöver du bara klicka på dagens datum.

 

Vill tillägga att det här inlägget inte är sponsrat på något sätt.

LITEN UPPDATERING OM LIVET.

Torsdag och jag är äntligen på fötter igen. Visserligen trött. Men relativt glad. Det har varit en ganska fullbokad dag så att gå utanför dörren idag var verkligen som att kasta sig ut tillbaka i livet. På mitt andra lektionspass satte jag, Amanda, Fanny och Emma oss i den sistnämndas bil och åkte ner till museet i centrum. Vi fick gå en dramatiserad visning och höra om hur en jul i ett grosshandlarhem kunde sett ut förr i världen. Dessutom fanns en utställning med massa julkrubbor från olika länder - och så förstås pepparkakshusutställningen. Vi röstade på varsitt hus och sen åkte vi tillbaka till skolan. Jag och Amanda åkte med Filippa och Fanny den här gången (och alla fick höra när jag sjöng med i låtarna på radion utan att lyckas pricka en enda ton rätt). Det var lite roligt eftersom det var första gången jag åkte med i Filippas nya bil. Sen fortsatte dagen relativt smärtfritt. Efter skolan högg Hanna tag i mig vid cykelställen och frågade om jag ville hitta på något. Det ville jag ju såklart, så vi gick hem till henne och åt pannkakor och pratade om jul, framtiden, livets mening och lite sånt. Sen skulle hon gå och spela i orkestern och jag skulle handla, så vi gick tillsammans in mot stan tills vi kom till Ica där vi skiljdes åt. Jag köpte ingredienser till en champinjonsoppa som jag lagade när jag kom hem. Den blev god, receptet hittar ni här. Därefter hann jag diska, tvätta och städa. Så jag måste säga att jag ändå har varit rätt produktiv idag. Nu ska jag däcka i ett hörn någonstans, hejdå.

 

 

Fotokälla.

DET ÄR PÅ NÄTTERNA VI LEVER, VI SOM INTE VILL TÄNKA.

Jag är hemma och är sjuk. Usch. Hatar att vara så svag. Att min kropp plötsligt inte kan göra det jag vill. Det är nog dansaren i mig som blir frustrerad över det här. Hur som helst, något som faktiskt är en fördel med att vara skruttig är att man får tid att läsa lite (i princip det enda jag orkar med). Så här kommer en recension av en bok jag läste ut så sent som igår!

 

Nämligen Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren. Hon skrev tillsammans med Mats Strandberg böckerna i Engelsforstrilogin som jag älskade. Så då var denna roman om mysteriet på ett av Sveriges mest legendariska läroverk en självklar läsning.

 

Boken handlar om Tamar och Clea som båda har kommit in på teaterprogrammet på gymnasiet Norra Latin. Clea har vuxit upp i skådespelarvärlden medan Tamar har haft en stillsam barndom i Östersund. I den nya klassen står det snabbt klart att Clea är den mest populära och att Tamar är den som ingen riktigt vill vara vän med. Det här skulle kunna vara en historia bara om hierarkierna på en gymnasieskola, om det inte vore för att något mycket allvarligare och grymmare är på väg att sättas i görningen i Norra Latins korridorer. Frågan är om myterna och vandringssägnerna om skolan bara är påhittade, eller om det faktiskt finns någon sanning i dem...

Samtidigt som det här är en historia om det övernaturliga så är det också en historia om människans ofullkomlighet. Om att inte passa in. Om att passa in, men inte veta vem man är. Om obesvarad kärlek. Om allt man kan offra för den man älskar.

 

Även om det här inte är en särskilt vacker historia - det mesta är rätt hemskt - så känns den i alla fall i en. Den lever.

WE CAN GO TO THE CHATEAU MARMONT AND DANCE IN THE HOTEL ROOM.

Varsågod för fin musikvideo. Så här beskrivs den på Imdb:

"Two lovers escape to Mexico City on a surreal adventure, where they discover the romance of the city, crash a wedding in an opulent mansion and turn the party upside down, which culminates in a secret underground disco".

Visst låter det drömmigt? Är för övrigt kär i Dacre Montgomery, nu vet ni.

 

JULBELYSNING, ÖPPET HUS OCH EN EFTERLÄNGTAD ÅTERFÖRENING.

I torsdags hade vi Öppet Hus på mitt gymnasium. Det är den absolut roligaste kvällen på hela november, kanske på hela hösten. (Okej, nu överdrev jag lite.) Har kommit fram till att jag nog inte tycker så mycket om folkmassor när jag är själv. Men har jag bara någon kompis som jag kan hugga tag i om det behövs så älskar jag platser med mycket människor. Det är som att jag bara kan vara stark och modig om jag vet att jag har någon jag kan falla tillbaka på. Enough ranting.

 

Denna gång slapp jag möta den stora folkmassan själv eftersom jag och Amanda tog sällskap till skolan (som på den gamla goda tiden - typ fyran till sjuan). Hela staden var julpyntad, vilket vi båda var lyriska över.

 

Det är visserligen en liten pluttstad vi bor i, men den är minst lika fin som någon annan den här tiden på året.

 

Till och med trädet utanför Ica var julpyntat. Någonstans här mötte vi Marua och Veronica m.fl och så var vi plötsligt ett helt gäng som gick där mot skolan. Marua hade druckit Nocco, så hon var lite övertaggad. Minst sagt.

 

Så kom vi fram till skolan! Detta var dessvärre den enda bilden jag tog därinne under kvällen. Men på det stora hela taget var årets Öppet Hus väldigt lyckat. Jag hann både vara med på tre lektioner (där jag bland annat hann vinna tre Kahoots och redovisa för samhällstvåorna om vår Brysselresa), se idrottarnas dansuppvisning i aulan (kön dit var helt sjuk, när dörrarna öppnades blev det sånt tryck att alla pressades mot varandra - man kunde tro att vi var på parketten på någon stor konsert), stå en halvtimme och sälja lotter för att tjäna pengar till Kenyagruppen, samt träffa och prata med massa människor.

 

Men det absolut finaste med kvällen var denna reunion. Jag, Amanda, Julia och Ellen var fyra sjundedelar av vårt kompisgäng i grundskolan. Det var jättelängesen vi fyra träffades allihop, men nu äntligen blev det av. Vi hade dock väldiga svårigheter med att ta en gruppbild ihop och det hjälpte inte att min kameras kvalitet blir sämre och sämre med åren. Äh. Vi är fina ändå.

DON'T LAUGH.

För exakt en vecka sen hade vi dansare rep med slagverk. Vi var ju tvungna att se hur det skulle gå att dansa när trummisarna spelade samtidigt. (Spoiler: det gick inte alls.) Men som tur är har vi övat en hel del sen dess. Wizard Wheezes sitter nästan, även för oss som började lära oss den förra veckan. Även fast jag tenderar att glömma när i musiken vi börjar dansa. Och så har vi gjort klart Look What You Made Me Do! Orimligt stolt över detta. Tror det kommer bli skitsnyggt på scen. Och lite roligt. Men mest snyggt. Bara ingen börjar skratta, för då kommer jag börja skratta åt det och så kommer det sluta med att alla skrattar och då har bitchigheten i låten liksom gått förlorad. Det är seriöst fortfarande ett problem när vi övar. Men förhoppningsvis sitter det om två veckor när vi ska visa upp det.

 

Ingen blev direkt nöjd med bilden, men jag sa att "vi gör den svartvit" för ett svartvitt filter kan lösa det mesta.

INREDNINGSLISTAN.

En liten lista om möbler och prylar och sånt.

 

Favoritpryl i hemmet just nu:

Jag har en liten prydnadsfågel från Nya Zeeland bland mina böcker (inte med på denna bild). På namnlappen den har runt halsen står det att den heter Marjory <3

 

Här får jag bäst inredningsinspiration:

We Heart It. Alla dagar i veckan. Finns så mycket fint överlag där.

 

Min favoritmöbel:

Måste nog säga bokhyllorna ovanför skrivbordet. Tycker det blir så estetiskt snyggt när böckerna är sorterade efter färg.

 

När väcktes mitt intresse för inredning?

Tittade en hel del på inredningsprogram när jag var liten så jag antar att det måste ha börjat där. Men det var först för något år sen, när jag fick reda på att jag skulle flytta, som jag verkligen la ner min själ i det här med inredning. Jag fick ju ett helt tomt rum som jag fick göra nästan som jag ville med, så det var ett bra tillfälle att uppfylla en hel del av mina inredningsdrömmar.

 

Drömköp:

En egen lägenhet på Söder. Men om vi snackar möbler så tycker jag väldigt mycket om de här stolarna. De skulle passa bra in i mitt rum både färgmässigt och designmässigt, men jag är rädd att det inte riktigt finns utrymme för dem.

 

Mitt senaste köp i inredningsväg:

En vit adventsstjärna att ha i fönstret.

 

Bästa inredningsbutik:

För prylar säger jag Lagerhaus. Älskar 90% av sakerna de har i sitt sortiment. När det gäller möbler ska jag vara lite tråkig och säga Ikea. Man ska verkligen inte underskatta dem - det är ganska lätt att få tag på hyfsat snygga möbler till bra priser.

 

Något jag behöver:

En gardin. Har bara en kal gardinstång för tillfället.

 

Vilken möbel skulle aldrig få stå i mitt hem:

Kommer aldrig skaffa mig en schäslong. Känns helt onödigt, och har dessutom aldrig sett någon som är ens det minsta snygg.

 

The big no no enligt mig:

Stör mig på när ett rum är väldigt brokigt. Jag vill att det ska finnas en tydlig färgskala och att man är på det klara med vilken stil man vill hålla sig till innan man inreder rummet. Även fast vitt kanske kan tyckas lite tråkigt tycker jag att det är en bra färg att ha som bas eftersom man då kan ha massa prylar i andra färger utan att det "skär" sig mot bakgrunden. Usch för missmatchning.

 

Vilken blomma gillar jag mest?

MINIKAKTUSAR.

 

Om jag fick köpa precis vad jag ville skulle jag köpa:

En till dator som jag kan ha när jag måste lämna tillbaka min MacBook till skolan igen. Om nu en dator kan få räknas som en möbel. Den ligger alltid synlig på mitt skrivbord i alla fall, så att...

 

Hur ser det ut hemma hos mig?

Vi renoverade kök, vardagsrum och mitt rum innan vi flyttade in och personligen tycker jag ju att mitt rum blev snyggast. Övriga rum är relativt fräscha de också, om än inte riktigt vår stil alltid. Alla rum utom de renoverade går i en sorts gråskala. Huset har tre våningar plus krypvind, så det blir en del springande i trappor.

 

Vad skulle jag helst vilja rusta upp?

Badrummen. Det är väl det mest akuta eftersom badrum behöver renoveras ganska regelbundet för att inte bli sunkiga. Men än så länge är det okej.

 

Vinterns måste enligt mig:

Ljus av olika slag. Doftljus, adventsljusstakar, julstjärnor, ljusslingor - allt möjligt som bidrar till en mysig stämning.

IT WILL END IN TEARS.

                                                                                                                                                           

 

 

                                                                                                                                                           

 

 

 

                                                                                                                                                           

 

 

 

Fotokälla.

BUT I'D RATHER TALK TO HIM THAN SLEEP.

Nu är det ju höst, det är kallt ute och kvällarna är mörka. Då är man faktiskt tillåten att stanna hemma så mycket man vill. Eftersom min personliga favoritgrej att göra när jag är inomhus är att titta på film och tv-serier tänkte jag tipsa om en film som jag såg när jag var i Bryssel för ett par månader sen. Det är filmatiseringen av Nicola Yoons bok Everything Everything.

 

Maddy har en ovanlig sjukdom som gör att hon i princip är allergisk mot det mesta man kan stöta på utomhus. Allt och alla i hennes hus saneras innan hon får komma i närheten av det och hon har under hela sitt liv aldrig lämnat hemmet. Gjorde hon det skulle hon förmodligen hennes svaga immunförsvar kollapsa helt.

 

Visst har Maddy ibland undrat hur det skulle kännas att vara utomhus, men det är inte förrän Olly flyttar in i huset bredvid som hon verkligen förstår hur mycket det är hon går miste om. Allt eftersom hon och Olly lär känna varandra, desto mer tvingas hon fundera över skillnaden mellan att leva och att bara överleva.

 

Filmen kretsar kring ett väldigt intressant ämne och är på många sätt väldigt sorglig (såklart, med tanke på att handlingen kretsar kring en människa med en svår sjukdom). Samtidigt lyckas den vara ganska romantisk, och framför allt: inte helt förutsägbar. Så, det får bli dagens filmtips!

VI KOMMER GRÅTA SVARTA TÅRAR.

Onsdagar innebär dans för mig. Det är lite konstigt, jag brukar oftast känna innan lektionen att jag egentligen inte orkar gå dit - men när jag väl är där visar det sig att det var precis vad jag behövde. Att få dansa lite och skratta med mina kompisar. Dansen är verkligen min frizon, och kanske det enda förutom läppsyl som jag är verkligt beroende av. Det är dock lite jobbigt när ens kropp inte gör som man vill. I några veckor nu har jag haft väldigt svårt att göra développéer (vilket typ innebär att man sträcker ut benet i luften åt olika håll). Får så ont i höfterna av det? Men förhoppningsvis blir det bättre snart. Sen jag sist skrev har vi lagt till en hel del på dansen. Vi har skrotat idén om silvertejp för munnen vid det här laget. Nu är vi mer inne på att klicka ut svart färg på ovansidan av händerna som vid ett danssteg kommer smetas ut under ögonen på oss, så det ser ut som att vi har gråtit mascaratårar. Vi får se hur det blir med den saken...

 

TIO TILL INSTAGRAMFAVORITER.

Minns ni när jag berättade om mitt fina Instagramkonto? Det där jag bara skulle följa personer med flöden jag älskar? Well, sen sist har jag hittat några fler konton att följa. Som jag också ska tipsa om nu! Lucky you.

 

@popeyethefoodie

Det här kontot hittade jag så sent som nu ikväll. Det är basically hundarnas motsvarighet till Paddington som sitter och poserar med olika maträtter framför sig. Hur. Söt.

 

@latenightinparis

Korniga bilder på coola kvinnor. Bland annat. Väldigt estetiskt tillfredsställande flöde.

 

@pasta

Skulle tro att jag inte behöver beskriva det här kontot närmare. Blir hur som haver alltid hungrig när jag scrollar bland bilderna här.

 

@goatstigram

Massa bilder och videos på ett gäng getter. Vad mer kan man begära här i livet?

 

@tidningenstarlet

Serietidningen Starlet gavs ut från 1966 till 1994 och jag vet inte om författarna/serietecknarna var otroligt dåliga på att skriva trovärdig dialog eller om det faktiskt var socialt accepterat att säga sådana här saker på den tiden. Hur som helst så är personen bakom det här kontot expert på att hitta de allra roligaste serierutorna och kommenterar dem med rätt mycket sarkasm. Sånt gillar vi.

 

@accidentallywesanderson

Bilder från platser som ser som tagna ur någon av Wes Andersons filmer. Helt magiskt, och ibland lite udda alltså. Och väldigt färgglatt.

 

@icecream_gram

Vi fortsätter på temat färgglatt med det här kontot. Alla glassar är liksom så söta och pastelliga.

 

@french__toasts

Ni vet den där känslan när man har legat flera timmar på en undangömd strand och man drar på sig en tunn klänning, reder ut sitt saltvattentrassliga hår och sticker ner fötterna i ett par ballerinaskor fulla med sand? Den känslan får jag av det här kontot.

 

@feelingsbyquotes

Efter att systematiskt ha gått igenom alla konton med dikter och citat har jag kommit fram till att det här är minst cliché och mest äkta. Vissa av meningarna känns faktiskt på riktigt i en.

 

@girleatworld

Som en kombination mellan ett resekonto och ett matkonto. Alltid häftiga platser och goda saker på bilderna.

DEN HALVHEMLIGA LISTAN.

En lista med lite privatare frågor än vanligt. Kanske.

 

 

Har du ett namn som bara de i din familj kallar dig?

Ugh, massor. Men kan ta exemplet Tilda Lue eftersom jag faktiskt gillar det lite. Kanske på grund av att det för tankarna till en karaktär i min favoritfilm.

 

Har du någon ovanlig/konstig vana?

Så fort jag känner ett behov av att säga något fast jag egentligen inte har något intressant att säga så säger jag att "det är jul nu" (klicka på länken för förklaring). Händer i genomsnitt ett par gånger om dagen.

 

Har du några konstiga fobier?

Är svinrädd för sniglar och snäckor, men det vet alla vid det här laget.

 

Vilken sång älskar du i hemlighet och sjunger på när ingen annan hör?

Tror inte riktigt att jag har någon guilty pleasure när det kommer till musik. Fast jag hör ju också till de människor som inte fattar när de själva är pinsamma...

 

Vad stör du dig på hos andra?

Tycker det är otroligt irriterande när folk ställer in planer tio minuter innan, särskilt när det händer utan att de har en bra ursäkt. Var personen inte säker på att den kunde ses så skulle den ha varit tydlig med det och hört av sig så fort den visste mer. Var den bara lite trött eller på tråkigt humör ska den faktiskt se till att masa sig iväg ändå. Seriöst hörni, alla som gör såhär. Var lite schysta mot era kompisar som kanske har fått tacka nej till andra saker för att de har prioriterat att hänga med er. (Vill vara tydlig med att jag inte riktar det här mot någon speciell.)

 

Vad gör du när du blir nervös?

Säger sjukt pinsamma och stela saker som jag sedan ångrar och ältar i flera år. Är sämst på att flirta pga detta.

 

Vilken sida av sängen sover du på?

Sover utsträckt diagonalt över sängen, men brukar ha huvudet på den vänstra av mina två kuddar. Bonus: min bästa sovposition. Ska tydligen vara typisk för dansare, wihoo.

 

Vad var ditt första gosedjur och vad hette det?

Första gosedjuret som fick ett namn av mig var en rödvitrandig katt som jag döpte efter min mamma (men hon kan få vara lite anonym).

 

Har du något som du ofta säger åt andra att göra, fast du aldrig gör det själv?

Säger åt mina vänner att jobba på lektionerna, men får cirka ingenting gjort själv.

 

Vilket håll står du åt i duschen?

Vänd mot väggen tror jag.

 

Något du älskar att äta fast det inte är nyttigt?

Chips, duh. Har även extremt mycket smör på mina mackor.

ALLA GÖMDE SIG BAKOM MASKER FÖR DET VAR ROLIGARE SÅ.

Hej, och förlåt för några dagars uppehåll. Jag tänkte att vi skulle ta en titt på vad jag gjorde för exakt en vecka sen. Vi hoppade liksom över Halloween i år, men det gjorde inget för dagen efter fick vi en annan anledning att klä ut oss.

 

Det var nämligen dags för födelsedagsmaskerad borta i Jakobsberg! Min faster hade nämligen fyllt jämnt och eftersom hon är en rolig människa hade hon såklart planerat en rolig fest.

 

Temat var "Godafton vackra mask" och alla var således utklädda i venetianska och gustavianska masker. Någon kom utklädd till Casanova, någon till Anckarström. (Men tyvärr fanns det ingen Gustav III som han kunde skjuta. Fast han hittade ett par andra offer istället, så det var lugnt. Var själv medbrottsling vid "mordet" på offer nummer två. En mkt lyckad konspiration, tyckte även offret som lyckligtvis har humor när det kommer till sådant här.)

 

Såhär såg jag ut under kvällen! Vet i ärlighetens namn inte riktigt vem jag var utklädd till. Var i alla fall en perfekt outfit att planera låtsasmord i!

 

Det var ljusslingor och masker uppsatta överallt i lokalen, precis som det ska vara.

 

Spenderade större delen av kvällen ätandes, pratandes och dansandes. Var väldigt fint att träffa alla människorna där, speciellt mina kusiner. Måste nog säga att jag är väldigt tacksam över att jag har så stor släkt. Och jag älskar att vi är lite knäppa - för det blir ju som roligast då.