TildiMildi

Kategori: Film

STAY AWAY FROM HIM, HE'S A BOY!

Under jullovet gjorde jag en lista på filmer jag vill se. Mestadels blev det 80-talsrullar (surprise, surprise) och den första filmen jag bockade av var Girls Just Want To Have Fun, så här kommer en recension på den!

 

Janey har precis flyttat till Chicago, inspelningsplats för hennes favoritprogram Dance TV. Hennes största dröm är att en dag själv få möjlighet att bli en dansare i programmet. På sin nya skola blir hon snabbt vän med Lynne, som älskar dans och framförallt Dance TV nästan lika mycket som Janey själv. När programmet annonserar att det ska hållas en danstävling där vinnarna kommer få dansa heltid på Dance TV bestämmer sig tjejerna för att delta - trots att Janeys pappa förbjudit henne att göra det.

 

Efter sin audition blir Janey ihopparad med Jeff för att tillsammans med honom sätta ihop ett dansnummer till finalen. Problemet är bara att de går varandra på nerverna. Fast det är bara en tidsfråga innan irritationen övergår i något helt annat...

 

Blev faktiskt positivt överraskad av filmen. Den är full av dans och peppig musik, och har dessutom ganska mycket humor i sig. (Bland annat en väldigt kort men mkt rolig gymnastikscen med en nunna!) Så, rekommenderas. Verkligen.

BEING SMART ISN'T EVERYTHING.

Här kommer ett tips på en av de bättre filmer jag har sett under det gångna året. Nämligen "After The Dark".

 

Berättelsen kretsar kring en grupp skolelever och deras filosofilärare. Allt utspelar sig under deras allra sista filosofilektion tillsammans då de genomför ett tankeexperiment.

 

I experimentet äger en apokalyps rum. Eleverna har tilldelats ett yrke var och har tillgång till en skyddsbunker. Problemet är att det bara finns syre nog för tio personer i bunkern. Det är då upp till klassen att välja ut vilka av eleverna som är bäst lämpade att bygga upp världen på nytt när apokalypsen är över.

 

Det är dock inte så enkelt som man skulle kunna tro. Särskilt som det snart visar sig att läraren inte är helt opartisk i situationen.

 

Trots att (nästan) allt som sker i filmen bara händer i elevernas huvud lyckas den bli ganska häftig science fiction. Det är dock inte specialeffekterna som är den stora behållningen, utan de moraliska dilemman karaktärerna ställs inför. Vem förtjänar att överleva? Vad är på låtsas, vad är på riktigt? Är att leva och att överleva verkligen samma sak? Den här filmen stannar kvar i en långt efter att man har sett den. Istället för att svara på alla ens frågor får den en att ställa nya, vilket är en av de saker som gör den så bra.

BUT I'D RATHER TALK TO HIM THAN SLEEP.

Nu är det ju höst, det är kallt ute och kvällarna är mörka. Då är man faktiskt tillåten att stanna hemma så mycket man vill. Eftersom min personliga favoritgrej att göra när jag är inomhus är att titta på film och tv-serier tänkte jag tipsa om en film som jag såg när jag var i Bryssel för ett par månader sen. Det är filmatiseringen av Nicola Yoons bok Everything Everything.

 

Maddy har en ovanlig sjukdom som gör att hon i princip är allergisk mot det mesta man kan stöta på utomhus. Allt och alla i hennes hus saneras innan hon får komma i närheten av det och hon har under hela sitt liv aldrig lämnat hemmet. Gjorde hon det skulle hon förmodligen hennes svaga immunförsvar kollapsa helt.

 

Visst har Maddy ibland undrat hur det skulle kännas att vara utomhus, men det är inte förrän Olly flyttar in i huset bredvid som hon verkligen förstår hur mycket det är hon går miste om. Allt eftersom hon och Olly lär känna varandra, desto mer tvingas hon fundera över skillnaden mellan att leva och att bara överleva.

 

Filmen kretsar kring ett väldigt intressant ämne och är på många sätt väldigt sorglig (såklart, med tanke på att handlingen kretsar kring en människa med en svår sjukdom). Samtidigt lyckas den vara ganska romantisk, och framför allt: inte helt förutsägbar. Så, det får bli dagens filmtips!

YOU'LL FLOAT TOO.

För allas information har jag en ny favoritfilm. Egentligen borde jag ha tipsat om den redan i fredags då det faktiskt var halloween och rätt tid att se en skräckfilm, men nu blev det inte så. Hur som helst. Filmen jag tänkte tipsa om är den relativt nya skräckfilmen It. Och jag vill bara börja med att säga att det är en film man kan se även om man är lättskrämd, eftersom den inte är så mycket läskig som den är stämningsfull.

 

Filmens absolut största behållning är dynamiken mellan barnen i Losers Club - ett gäng tonåringar som alla är utstötta på något sätt men blir starka tillsammans. När ondskan anländer till deras hemstad tvingas de frambringa allt sitt mod för att konfrontera och bekämpa den.

 

Ondskan spelas av Bill Skarsgård, som gör ett bra jobb i rollen som Pennywise. Ni vet, demonen som tar skepnad av människors allra största rädslor och som dessutom har dödat en Losers Club-medlems bror.

 

Det här är precis en sådan film som jag älskar. Det vill säga en äventyrsfilm som utspelar sig på 80-talet i en småstad där ett gäng killkompisar cyklar omkring och försöker rädda någon. (Andra filmer och tv-serier på temat: E.TStranger ThingsStand By Me och The Goonies. Alla de hör till mina favoritfilmer.) Kort sagt, ni borde se den här filmen. Jag lovar, ni kommer bli swept off your feet.

10 MÅ BRA-FILMER.

Söndagar har blivit någon slags inofficiell list-dag, så jag tänker upprätthålla trenden och göra en lista med några filmer som alltid gör mig på bättre humör. Obs: de här filmerna tillhör inte alla gånger feel good-genren...

 

10. Sixteen Candles

Det här är nog min favorit av alla John Hughes-filmerna. Samantha Baker vaknar upp på sin sextonde födelsedag, bara för att upptäcka att hennes familj har glömt bort att hon fyller år. Mycket roligt och ganska fint. Omöjligt att inte bli glad av, för även om det mesta går fel så finns det ändå några saker som till slut blir rätt.

 

9. Fletch

Thrillerkomedi med Chevy Chase i huvudrollen som Irwin Fletcher, en snokande reporter som snubblar rätt in i ett mysterium när rike Alan Stanwyk lejer honom som lönnmördare. Offret? Stanwyk själv. Rolig dialog som bygger rätt mycket på Chase's timing. Typiskt 80-talssoundtrack också.

 

8. The Matchmaker

En film som faktiskt växer för varje gång man ser den. Marcy jobbar som assistent åt senator John McGlory som har problem med sin kampanj för att bli omvald. För att säkra de irländska rösterna skickar han Marcy till den lilla byn Ballinagra på Irlands landsbygd, där hon ska försöka hitta senatorns irländska rötter. Det visar sig bli svårare än hon har trott, särskilt som hon har lyckats anlända mitt i en matchmaking-festival... Mycket fina vyer och rätt roligt manus. Det Irland som porträtteras är dock rätt stereotypiskt.

 

7. Rädda Willy 2

Man skulle kunna tro att jag skulle tipsa om ettan, men sanningen att säga har jag inte sett den. Och därför vet jag alltså att det går alldeles utmärkt att börja med tvåan som handlar om Jesse som återigen måste rädda sin vän, späckhuggaren Willy - denna gång från en stor oljeläcka i havet. Så fint skildrad vänskap, och stundtals ganska dramatiskt ibland.

 

6. Anki och Pytte

Finns som fem avsnittsfilmer och jag kan rekommendera vilken som helst av dem. Det här var mitt favoritbarnprogram under hela min uppväxt och jag blir alldeles trygg och lugn av att titta på det. Dessutom är Anki faktiskt svinrolig.

 

5. E.T

Ännu en film om en ovanlig vänskap. Tror knappast att jag behöver berätta vad den handlar om, alla vet väl? Tycker att bandet mellan ET och Elliot är så hjärtskärande skildrat. Får nästan tårar i ögonen bara av att tänka på det.

 

4. Titta Vi Flyger

Av alla parodifilmer är det här den jag tycker mest om. Ted har utvecklat en flygrädsla sen ett misstag han gjorde när han var pilot under kriget, men sätter sig ändå på ett plan för att bevisa för sin flickvän Elaine att han är värdig henne. Det hela blir dock problematiskt när alla i besättningen och större delen av passagerarna drabbas av matförgiftning, och det visar sig att Ted är den enda ombord som är certifierad att flyga planet. Skrattar fortfarande varje gång jag ser filmen, trots att jag vid det här laget nästan kan replikerna utantill.

 

3. Bert - Den Siste Oskulden

Kanske den bästa svenska filmen som någonsin har gjorts. Bert går i nian och har panik. Alla har gjort det, alla utom han själv. Men så börjar Viktoria i hans klass. Kanske kan hon lösa hans problem? Låt mig beskriva filmen såhär: det finns nästan inga repliker som inte är värda att komma ihåg och citera varje gång man får chansen.

 

2. The Thing Called Love

Den absolut mest romantiska film jag vet. Miranda åker till Nashville för att försöka slå igenom som singer-songwriter. Där möter hon bland annat den arrogante men talangfulle James, den öppenhjärtiga Kyle och den helt igenom goda Linda. Den här filmen tar mig med storm varje gång jag ser den. Den är så enkel, men lyckas ändå vara precis det den behöver vara.

 

1. The Goonies

Äventyrsfilmen nummer ett! Ett gäng kompisar hittar en skattkarta och ger sig ut på ett äventyr i hopp om att hitta såpass mycket rikedomar att deras familjer slipper bli vräkta. En ganska basic storyline alltså, men jag tröttnar aldrig på den.

 

THEY WORSHIP EVERYTHING AND THEY VALUE NOTHING.

Nu tänker jag göra något såpass meningslöst som att recensera en film som förmodligen alla som läser det här inlägget redan har sett. Så anledningen till att jag gör det i alla fall är att jag tyckte så mycket om filmen och vill att ni ska få veta exakt hur mycket. Jag pratar ju såklart om La La Land, den Oskarsbelönade musikalfilmen med Emma Stone och Ryan Gosling i huvudrollerna.

 

Filmen tar sin början i en bilkö någonstans i närheten av Los Angeles. En ung man och kvinna möts som hastigast precis när trafiken kommer igång igen. Han tutar argt på henne, hon pekar finger till svar. De anar det inte då, men deras vägar kommer korsas snart igen.

 

Kvinnan heter Mia och drömmer om att göra karriär som skådespelerska. Men vägen dit är hård och allt går inte som hon tänkt sig.

 

Mannen, eller Sebastian som han heter, är jazzpianist och drömmer om att öppna en egen jazzklubb. I nuläget tampas han med frågan om det är värt att kväva sin egen kreativitet för att få behålla ett jobb.

 

En kväll träffas dessa två människor. De stör sig på precis allt med den andre och de håller inte med varandra om någonting, utom en enda sak: att det absolut inte finns några romantiska känslor mellan dem. Fast sen kan ni ju gissa hur det går.

 

Filmen fullkomligen sprakar av färg och känslor. Några av låtarna är helt fantastiskt fina, älskar speciellt The Fools Who Dream. Men det den här filmen gestaltar bäst är dilemmat när man måste välja och välja bort. Se den, om ni inte redan har gjort det!

FEAR.

Eftersom det är fredag och höst tänkte jag tipsa om en lite lagom läskig skräckfilm från 90-talet (surprise surprise).

 

Fear handlar om Nicole (Reese Witherspoon) som möter David (Mark Wahlberg) och faller handlöst. Till en början är allt som en dröm och Denise är lyckligare än någonsin. David är charmig, omtänksam och snygg.

 

Han lyckas även vinna förtroende hos större delen av hennes familj och till och med hunden tycker om honom. Kort sagt: han är perfekt. Men idyllen varar inte länge. Snart börjar David visa andra, mer våldsamma sidor, och när Denise verkligen inser vem han är under ytan är det för länge sedan försent att rädda sig själv.

 

Jag tycker att filmen lyckas med att vara riktigt obehaglig utan att för den sakens skull ha paranormala inslag, vilket är en egenskap jag uppskattar mycket hos skräckfilmer.  Kanske är det just avsaknaden av det övernaturliga som gör filmen såpass otäck som den är - man ser den i vetskapen om att allt faktiskt skulle kunna hända en själv i verkligheten...

WE ARE THE WEIRDOS, MISTER.

Ännu en 90-talsfilm hörni! Denna gång är det skräckfilmen "The Craft" som ska recenseras.

 

Filmen handlar om Sarah som flyttar till en ny stad där hon blir kompis med tre tjejer som sysslar med svart magi på fritiden. Tillsammans utför de olika riter och ser till att ordna upp sina egna liv och hämnas på de som har behandlat dem illa. I början går allt deras väg, men när en av tjejerna får allt starkare krafter börjar saker och ting glida dem ur händerna.

 

Filmen klassas visserligen som skräckfilm, men är inte särskilt läskig. Dock rätt hemsk storyline egentligen. Men det fina och sorgliga med den här filmen är att om man plockar bort all magi och alla specialeffekter beskriver den bara hur ett vanligt tjejgäng faller sönder och om hur lögner och avundsjuka leder till att vänskap tar slut. Bortsett från magin hade det lika gärna kunnat vara oss själva, eller människor vi känner, som filmen handlar om.

 

Men även om allt tar slut någon gång så är det så himla fint så länge det varar. Det där "vi mot världen" och att vara helt oslagbara. Det är få saker som slår det.

THE OLDER YOU DO GET, THE MORE RULES THEY'RE GONNA TRY TO GET YOU TO FOLLOW.

Finns det något bättre sätt att avsluta helgen än med en mysig film? Nej, just det. Tänkte tipsa om "Dazed And Confused" som är en perfekt söndagsfilm eftersom den inte har så mycket till handling och då inte kräver så mycket tänkande från ens egen sida.

 

Denna 90-talsrulle utspelar sig under den sista skoldagen för eleverna på high school i en småstad i Texas. Tittaren får följa hur dagen utvecklar sig för både de äldre och de yngre eleverna, för mobbarna och de mobbade. Någon får upprättelse, någon blir bortgjord, någon blir kär... men utöver det är det inte något särskilt speciellt som händer.

 

Det fina med filmen är att den känns som att den skulle kunna vara helt oregisserad. Att någon bara har hängt med ett gäng verkliga high school-elever och dokumenterat hur en vanlig skolavslutning kan se ut. Det är ingen episk historia på något sätt, men den känns trovärdig. För den berättar om livet som det faktiskt ofta är. Det vill säga, inte särskilt perfekt.

 

Vid det här laget är filmen en kultklassiker, men inte så mycket på grund av den lösa handlingen utan mer på grund av alla intressanta karaktärer och dialoger. Och den både värmer och gör ont i hjärtat, men det är väl så det ska vara.

IT IS MY INTENTION TO ASTONISH YOU ALL.

När jag var på Irland såg jag Far from the Madding Crowd, och fullkomligen älskade den så här kommer en recension.

 

Carey Mulligan spelar den självständiga Bathsheba Everdene som står utan större medel, tills hon ärver en farm. Hon flyttar dit fast besluten att sköta allt lika bra som den förre ägaren, till och med bättre. Under sin tid där lär hon känna tre män som, trots att de sinsemellan är väldigt olika, har en sak gemensamt: de vill alla gifta sig med henne. Men själv är hon inte i behov av någon annan än sig själv. Eller?

 

Filmen har alla ingredienser som krävs för att jag ska vara såld; romantik, dramatisk handling, vackert foto och bra skådespelarinsatser. Det var flera scener som riktigt gjorde ont i hjärtat på en, och om en film känns i en på det sättet så måste ju det räknas som ett intyg på att det är kvalitet.

 

Tycker så mycket om att huvudkaraktären får vara en stark kvinna, även om hon tänker så mycket på att visa alla att hon inte behöver någon att hon glömmer att det ibland inte är en fråga om vad hon behöver utan om vad hon innerst inne vill ha.

TAKE A BREAK FROM WORRYING ABOUT WHAT YOU CAN'T CONTROL.

Under en av filmkvällarna i Münster såg vi filmen Passengers. Tyckte den var överraskande bra, så här kommer en recce.

 

I filmen har en ny planet, liknande jorden, upptäckts och 5000 utvalda människor transporteras dit med rymdskeppet Avalon. Passagerarna är försänkta i en djup sömn eftersom resan beräknas ta hundra år. Tanken är att de ska vakna fyra månader innan ankomsten till den nya planeten, men efter att rymdskeppet kolliderat med en asteroid skadas Jim Prestons sömnkapsel, och han vaknar upp - 90 år för tidigt.

 

Efter ett år då han ensam har försökt hantera faktumet att han är dömd att dö på detta skepp utan att ha fått prata med någon annan levande människa beslutar han sig för att väcka en annan passagerare: den vackra Aurora som han sakta men säkert har förälskat sig i.

 

En otroligt vacker historia om två människor helt ensamma mitt ute i rymden. Visst är livet på rymdskeppet fullt av lyx och flärd, men det är också ett liv där alla kopplingar till omvärlden har skurits av.

 

Se denna film! Om inte annat så för den här robotbartenderns skull.

HOW IS IT POSSIBLE TO CHANGE SO MUCH WITHOUT BEING ABLE TO CHANGE ANYTHING AT ALL?

När jag var i Tyskland såg jag en film som jag älskade. Nämligen "Before I Fall" baserad på boken med samma namn.

 

Sam är populär. Hon är ihop med en av de mest eftertraktade killarna och hon och hennes kompisar krossar hjärtan där de drar fram, både medvetet och omedvetet. Hennes liv är perfekt, precis så som hon vill ha det. Dagen berättelsen tar sin början är extra bra, det är nämligen Amordagen vilket innebär att rosor från hemliga beundrare delas ut till eleverna under lektionerna. Sam och hennes vänner får ju förstås en hel hög blommor var. Konceptet är perfekt - de får bekräftelse på sin popularitet och kan håna de som blev utan rosor.

 

Men lyckan vänder efter en urspårad fest samma kväll. Bilen Sam och hennes vänner åker i kraschar och allt svartnar för Sams ögon.

 

Med ett ryck vaknar hon upp i sin egen säng och tror först att hon har drömt alltihop. Tills hon inser att hon lever om samma dag igen. Och att den har samma slut som förra gången. Hon är fast i en cirkel och allt blir en kamp för att ta sig ur den, för att förändra sitt öde.

 

Det här är en sådan himla fin film, så bra och komplexa karaktärer. Om hur ingenting är så enkelt som det först kan verka och om att först själv förändras för att kunna förändra.

 

(Älskar för övrigt Kent McFuller, exakt en sådan typ av kille jag skulle bli kär i, i verkligheten.)

AS YOU ARE.

Så långt bak i tiden som förrförra veckan såg jag filmen "As You Are" som jag nu tänkte recensera.

 

Filmen handlar om Jack, en ganska ensam och tystlåten kille som bor med sin ensamstående mamma. När mammans nya kille flyttar in hos dem finner Jack en bästa vän i sin nya styvbror Mark. Inom kort ansluter sig även Sarah till gänget och en oskiljaktig trio har bildats. De skolkar tillsammans, röker på och flyr resten av världen. Deras vänskap är deras räddning i en annars kall och hård tillvaro. Men såklart varar det inte för evigt.

 

Som tittare vet man redan från början att något hemskt har hänt. I öppningsscenen hör man ett pistolskott avlossas och resten av filmen är uppbyggd av polisförhör. Polisförhör där alla utom en är närvarande. Genom tillbakablickar får man bit för bit reda på vad det är som har lett fram till det förödande ögonblicket, och kanske också varför det hände.

 

En väldigt speciell film om problemen med att försöka vara den man är och om mänskliga ekvationer som inte går ihop. Fruktansvärt sorglig och hemsk på många sätt och vis, men också skimrande vacker på sina ställen.

YOUR EGO DEFINITELY HAS A GRAVITATIONAL PULL.

Kvällen innan jag åkte till Tyskland såg jag en fin film på ca 75 minuter. "1 Night" heter den.

 

Historien utspelar sig under en natt. Det har varit skolbal och de allra flesta är på väg till efterfesten på ett hotell, däribland Bea och Andy. Bea har blivit dumpad samma dag och Andy har i princip spenderat balkvällen med att försöka fotografera ytterst motvilliga människor till årsboken. Men natten är lång och mycket hinner hända innan det blir morgon igen.

 

På samma hotell hittar vi även Elizabeth och Drew vars förhållande krackelerat. Under denna natt tar de sig till olika platser som betytt mycket för dem, och försöker reda ut vad det var som gick fel. När de möter Bea och Andy ser de sig själva i dem. En gång i tiden var de i precis samma situation.

 

Filmen tar upp en sorts maskhålsteori, det vill säga att samma historia upprepas gång på gång på olika platser i olika tider. Och man undrar: är dessa båda par bara lika varandra eller är de i själva verket ett och samma?

 

Tycker att det är en väldigt fin och lite sorglig film, som visar hur ofullkomlig kärlek är och hur borttappad man kan känna sig i världen.

CAER.

Tycker ni ska ta en titt på denna två minuter långa filmatisering av dikten "Caer" av Rumi. Jamie Campbell Bower och Emma Silverton i huvudrollerna.