TildiMildi

Kategori: Listor

LISTAN OM KULTUR.

Detta kan vara årets första lista på den här bloggen? Och den handlar ju då såklart om kultur, för kultur är något av det bästa, finaste och viktigaste vi har.

 

Senaste filmen jag blev pepp på: Jurassic World: Fallen Kingdom. Såg första Jurassic World under jullovet och blev något förvånande helt såld. Älskar ju konceptet att två parter som vanligtvis är varandras motståndare går ihop för att bekämpa en större, gemensam fiende. Så nu är jag rätt taggad på att se uppföljaren.

 

Senaste boken jag läste: "Allt jag inte sa" av Yrsa Walldén. Den var bitvis ganska bra, men överlag lite väl lättsmält för min smak. Å andra sidan kan det vara skönt med något lättsmält ibland.

 

Senaste serien jag sträcksåg: Emerald City. Blev mot slutet riktigt engagerad i den, och tyckte den var ganska spännande med en hel del plot twists. Tyvärr delade tydligen inte tillräckligt många människor min åsikt eftersom serien gick för dåligt för att få någon ny säsong.

 

Senaste låten jag lyssnade på repeat: "Are You Ten Years Ago" av Pvris. (Egentligen är det Tegan and Sara som gjort låten från början, men jag gillar covern mest.)

 

Senaste föreställningen jag var på: Räknas min egen dansshow? Hm... Jag vet i alla fall vilken föreställning jag ska se härnäst, nämligen baletten Alice I Underlandet! Ska bli hur roligt som helst.

 

Senaste restaurangen jag besökte: Var på Taco Bar igår, men det kanske inte räknas... Annars minns jag inte.

 

Tre ställen jag vill rekommendera: Utställningen Playground på Etnografiska. Fjärilshuset. Dansens hus.

JULLISTAN.

Det är ju december och då tycker jag att vi tar en lista med jultema här nu!

 

6 JULSNABBA

 

Pepparkakor eller lussebullar?

Båda. Petar dock ut russinen ur lussebullarna eftersom russin är ca det äckligaste som finns i matväg.

 

Skumtomtar eller knäck?

Knäck, såklart. Skumgodis överlag är överskattat.

 

Julkorv eller julskinka?

Julskinka. Helst en sådan som man har griljerat själv.

 

Revbensspjäll eller Janssons?

Revbensspjäll. Äter dock aldrig det på jul. Men gillar inte Janssons, så...

 

Glögg eller julmust?

Glögg på advent. Julmust på julbordet. Fast får jag bara ha ett av alternativen kvar i mitt liv så blir det glögg.

 

Ge eller få?

Få. Främst för att jag är så dålig på att komma på bra presenter åt andra, så tycker det bara är jobbigt att se folk öppna mina paket. Är alltid så nervös över att de inte ska bli glada.

 

4 JULFAVORITER

 

Favoritjulfilm?

"Livet är underbart".

 

Favoritjulkalender?

Räknar man bara sådana som har gått under min livstid så är det "LasseMajas Detektivbyrå". Annars "Sunes Jul".

 

Favoritjullåt?

"Fairytale Of New York" med The Pogues featuring Kirsty MacColl.

 

Favoritjuldoft?

Glögg i kombination med tända ljus och pepparkakor. Adventsmys helt enkelt.

 

3 OM JULTID

 

När är det dags att pynta?

Dagen innan första advent, alternativt dagen innan första december - beroende på vilken som infaller först.

 

När får man ha gran?

Om man, som jag, har en riktig gran så ska man inte ta in den alltför tidigt eftersom den då hinner barra av sig innan julafton. Vill helst inte få hem granen förrän en sådär tre-fyra dagar innan julafton. Men det går ju såklart att ta den tidigare om man vill.

 

När öppnar man presenter på julafton?

Brukar öppna julklappar med familjen på morgonen efter frukosten. Vi firar oftast med fler släktingar senare på dagen och då tar vi en andra paketutdelning framåt eftermiddagen/kvällen. Efter att vi har ätit julbord, brukar det bli.

 

5 JULPERSONLIGA

 

Vad är bäst med julen?

Allt det mysiga, ljusen och tryggheten. Och att få spendera tid med människor man tycker om.

 

Det sämsta med julen?

Matkoma. Tråkkänslorna när allt det roliga är över och man måste vänta ett helt år på nästa julafton.

 

Vad ska du göra på julafton?

Ska fira hemma och riktigt njuta av min första jul i det nya huset. Kommer nog lite gäster över på julbord men överlag blir det rätt lugnt.

 

Nyår då?

Ytterst oklart.

 

Tror du det blir en snöig jul?

Hoppas på det i alla fall. Men det blir nog fint hur som.

 

Lista från Sandra.

INREDNINGSLISTAN.

En liten lista om möbler och prylar och sånt.

 

Favoritpryl i hemmet just nu:

Jag har en liten prydnadsfågel från Nya Zeeland bland mina böcker (inte med på denna bild). På namnlappen den har runt halsen står det att den heter Marjory <3

 

Här får jag bäst inredningsinspiration:

We Heart It. Alla dagar i veckan. Finns så mycket fint överlag där.

 

Min favoritmöbel:

Måste nog säga bokhyllorna ovanför skrivbordet. Tycker det blir så estetiskt snyggt när böckerna är sorterade efter färg.

 

När väcktes mitt intresse för inredning?

Tittade en hel del på inredningsprogram när jag var liten så jag antar att det måste ha börjat där. Men det var först för något år sen, när jag fick reda på att jag skulle flytta, som jag verkligen la ner min själ i det här med inredning. Jag fick ju ett helt tomt rum som jag fick göra nästan som jag ville med, så det var ett bra tillfälle att uppfylla en hel del av mina inredningsdrömmar.

 

Drömköp:

En egen lägenhet på Söder. Men om vi snackar möbler så tycker jag väldigt mycket om de här stolarna. De skulle passa bra in i mitt rum både färgmässigt och designmässigt, men jag är rädd att det inte riktigt finns utrymme för dem.

 

Mitt senaste köp i inredningsväg:

En vit adventsstjärna att ha i fönstret.

 

Bästa inredningsbutik:

För prylar säger jag Lagerhaus. Älskar 90% av sakerna de har i sitt sortiment. När det gäller möbler ska jag vara lite tråkig och säga Ikea. Man ska verkligen inte underskatta dem - det är ganska lätt att få tag på hyfsat snygga möbler till bra priser.

 

Något jag behöver:

En gardin. Har bara en kal gardinstång för tillfället.

 

Vilken möbel skulle aldrig få stå i mitt hem:

Kommer aldrig skaffa mig en schäslong. Känns helt onödigt, och har dessutom aldrig sett någon som är ens det minsta snygg.

 

The big no no enligt mig:

Stör mig på när ett rum är väldigt brokigt. Jag vill att det ska finnas en tydlig färgskala och att man är på det klara med vilken stil man vill hålla sig till innan man inreder rummet. Även fast vitt kanske kan tyckas lite tråkigt tycker jag att det är en bra färg att ha som bas eftersom man då kan ha massa prylar i andra färger utan att det "skär" sig mot bakgrunden. Usch för missmatchning.

 

Vilken blomma gillar jag mest?

MINIKAKTUSAR.

 

Om jag fick köpa precis vad jag ville skulle jag köpa:

En till dator som jag kan ha när jag måste lämna tillbaka min MacBook till skolan igen. Om nu en dator kan få räknas som en möbel. Den ligger alltid synlig på mitt skrivbord i alla fall, så att...

 

Hur ser det ut hemma hos mig?

Vi renoverade kök, vardagsrum och mitt rum innan vi flyttade in och personligen tycker jag ju att mitt rum blev snyggast. Övriga rum är relativt fräscha de också, om än inte riktigt vår stil alltid. Alla rum utom de renoverade går i en sorts gråskala. Huset har tre våningar plus krypvind, så det blir en del springande i trappor.

 

Vad skulle jag helst vilja rusta upp?

Badrummen. Det är väl det mest akuta eftersom badrum behöver renoveras ganska regelbundet för att inte bli sunkiga. Men än så länge är det okej.

 

Vinterns måste enligt mig:

Ljus av olika slag. Doftljus, adventsljusstakar, julstjärnor, ljusslingor - allt möjligt som bidrar till en mysig stämning.

DEN HALVHEMLIGA LISTAN.

En lista med lite privatare frågor än vanligt. Kanske.

 

 

Har du ett namn som bara de i din familj kallar dig?

Ugh, massor. Men kan ta exemplet Tilda Lue eftersom jag faktiskt gillar det lite. Kanske på grund av att det för tankarna till en karaktär i min favoritfilm.

 

Har du någon ovanlig/konstig vana?

Så fort jag känner ett behov av att säga något fast jag egentligen inte har något intressant att säga så säger jag att "det är jul nu" (klicka på länken för förklaring). Händer i genomsnitt ett par gånger om dagen.

 

Har du några konstiga fobier?

Är svinrädd för sniglar och snäckor, men det vet alla vid det här laget.

 

Vilken sång älskar du i hemlighet och sjunger på när ingen annan hör?

Tror inte riktigt att jag har någon guilty pleasure när det kommer till musik. Fast jag hör ju också till de människor som inte fattar när de själva är pinsamma...

 

Vad stör du dig på hos andra?

Tycker det är otroligt irriterande när folk ställer in planer tio minuter innan, särskilt när det händer utan att de har en bra ursäkt. Var personen inte säker på att den kunde ses så skulle den ha varit tydlig med det och hört av sig så fort den visste mer. Var den bara lite trött eller på tråkigt humör ska den faktiskt se till att masa sig iväg ändå. Seriöst hörni, alla som gör såhär. Var lite schysta mot era kompisar som kanske har fått tacka nej till andra saker för att de har prioriterat att hänga med er. (Vill vara tydlig med att jag inte riktar det här mot någon speciell.)

 

Vad gör du när du blir nervös?

Säger sjukt pinsamma och stela saker som jag sedan ångrar och ältar i flera år. Är sämst på att flirta pga detta.

 

Vilken sida av sängen sover du på?

Sover utsträckt diagonalt över sängen, men brukar ha huvudet på den vänstra av mina två kuddar. Bonus: min bästa sovposition. Ska tydligen vara typisk för dansare, wihoo.

 

Vad var ditt första gosedjur och vad hette det?

Första gosedjuret som fick ett namn av mig var en rödvitrandig katt som jag döpte efter min mamma (men hon kan få vara lite anonym).

 

Har du något som du ofta säger åt andra att göra, fast du aldrig gör det själv?

Säger åt mina vänner att jobba på lektionerna, men får cirka ingenting gjort själv.

 

Vilket håll står du åt i duschen?

Vänd mot väggen tror jag.

 

Något du älskar att äta fast det inte är nyttigt?

Chips, duh. Har även extremt mycket smör på mina mackor.

VECKA FYRTIOTRE.

Tänkte, som ursäkt för att jag inte uppdaterade bloggen vare sig igår eller i förrgår, skriva en liten veckosammanfattning.

 

Något jag gjorde den här veckan som var planerat: Åkte till Marieberg igår och köpte en begravningsklänning. Åt även på Burger King där vi utnyttjade våra Restaurangchansen-kupponger. Hade lektion på körskolan i fredags, och i tisdags stod jag utanför matsalen och sålde bullar med Kenyagruppen.

 

Som inte var planerat: Vi fikade på religionen i torsdags. Alltid en lika trevlig överraskning när läraren har med sig godis.

 

Och något nytt jag gjorde: En attitudepiruett framåt. Vi ska tydligen ha med det steget i en dans på temakonserten i vår. Hur jag ska få det att se snyggt ut återstår att se.

 

Ett tips från veckan: Andra säsongen av Stranger Things finns ute på Netflix!

 

Veckans orimliga: Att mitt hår inte verkar vilja bli ljust igen. Det är nästan lika mörkt som dagen jag tonade det?

 

Veckans otippade: Grät totalt okontrollerat till film för första gången i mitt liv tror jag. Blir annars ofta tårögd, men nu bara forsade tårarna nerför kinderna. För den som undrar var det Lilja 4-Ever jag såg.

 

Maten jag lagade: Pasta med tonfisk, curry, champinjoner och soltorkade tomater.

 

Veckans låt: Swan Lake av Tjajkovskij. Främst på grund av dansen i Billy Elliot.

 

Veckans känsla: Ändå ganska glad? Är som uppfylld av något slags höstmys och har dessutom ett kreativt flow just nu.

 

Veckans betyg: 3,5 av 5. Mår hyfsat bra, men livet har liksom gått lite på tomgång den här veckan.

10 MÅ BRA-FILMER.

Söndagar har blivit någon slags inofficiell list-dag, så jag tänker upprätthålla trenden och göra en lista med några filmer som alltid gör mig på bättre humör. Obs: de här filmerna tillhör inte alla gånger feel good-genren...

 

10. Sixteen Candles

Det här är nog min favorit av alla John Hughes-filmerna. Samantha Baker vaknar upp på sin sextonde födelsedag, bara för att upptäcka att hennes familj har glömt bort att hon fyller år. Mycket roligt och ganska fint. Omöjligt att inte bli glad av, för även om det mesta går fel så finns det ändå några saker som till slut blir rätt.

 

9. Fletch

Thrillerkomedi med Chevy Chase i huvudrollen som Irwin Fletcher, en snokande reporter som snubblar rätt in i ett mysterium när rike Alan Stanwyk lejer honom som lönnmördare. Offret? Stanwyk själv. Rolig dialog som bygger rätt mycket på Chase's timing. Typiskt 80-talssoundtrack också.

 

8. The Matchmaker

En film som faktiskt växer för varje gång man ser den. Marcy jobbar som assistent åt senator John McGlory som har problem med sin kampanj för att bli omvald. För att säkra de irländska rösterna skickar han Marcy till den lilla byn Ballinagra på Irlands landsbygd, där hon ska försöka hitta senatorns irländska rötter. Det visar sig bli svårare än hon har trott, särskilt som hon har lyckats anlända mitt i en matchmaking-festival... Mycket fina vyer och rätt roligt manus. Det Irland som porträtteras är dock rätt stereotypiskt.

 

7. Rädda Willy 2

Man skulle kunna tro att jag skulle tipsa om ettan, men sanningen att säga har jag inte sett den. Och därför vet jag alltså att det går alldeles utmärkt att börja med tvåan som handlar om Jesse som återigen måste rädda sin vän, späckhuggaren Willy - denna gång från en stor oljeläcka i havet. Så fint skildrad vänskap, och stundtals ganska dramatiskt ibland.

 

6. Anki och Pytte

Finns som fem avsnittsfilmer och jag kan rekommendera vilken som helst av dem. Det här var mitt favoritbarnprogram under hela min uppväxt och jag blir alldeles trygg och lugn av att titta på det. Dessutom är Anki faktiskt svinrolig.

 

5. E.T

Ännu en film om en ovanlig vänskap. Tror knappast att jag behöver berätta vad den handlar om, alla vet väl? Tycker att bandet mellan ET och Elliot är så hjärtskärande skildrat. Får nästan tårar i ögonen bara av att tänka på det.

 

4. Titta Vi Flyger

Av alla parodifilmer är det här den jag tycker mest om. Ted har utvecklat en flygrädsla sen ett misstag han gjorde när han var pilot under kriget, men sätter sig ändå på ett plan för att bevisa för sin flickvän Elaine att han är värdig henne. Det hela blir dock problematiskt när alla i besättningen och större delen av passagerarna drabbas av matförgiftning, och det visar sig att Ted är den enda ombord som är certifierad att flyga planet. Skrattar fortfarande varje gång jag ser filmen, trots att jag vid det här laget nästan kan replikerna utantill.

 

3. Bert - Den Siste Oskulden

Kanske den bästa svenska filmen som någonsin har gjorts. Bert går i nian och har panik. Alla har gjort det, alla utom han själv. Men så börjar Viktoria i hans klass. Kanske kan hon lösa hans problem? Låt mig beskriva filmen såhär: det finns nästan inga repliker som inte är värda att komma ihåg och citera varje gång man får chansen.

 

2. The Thing Called Love

Den absolut mest romantiska film jag vet. Miranda åker till Nashville för att försöka slå igenom som singer-songwriter. Där möter hon bland annat den arrogante men talangfulle James, den öppenhjärtiga Kyle och den helt igenom goda Linda. Den här filmen tar mig med storm varje gång jag ser den. Den är så enkel, men lyckas ändå vara precis det den behöver vara.

 

1. The Goonies

Äventyrsfilmen nummer ett! Ett gäng kompisar hittar en skattkarta och ger sig ut på ett äventyr i hopp om att hitta såpass mycket rikedomar att deras familjer slipper bli vräkta. En ganska basic storyline alltså, men jag tröttnar aldrig på den.

 

VECKA FYRTIOETT.

Idag är en veckosammanfattning på sin plats tycker jag. Så här kommer den!

 

Något jag gjorde den här veckan som var planerat: Åkte till Stupa Buddhistcenter på studiebesök med klassen i torsdags. Vi delade upp oss på några bilar och åkte i karavan genom spöregnet. Väl framme fick vi sätta oss på kuddar på golvet och lyssna till när en kvinna där pratade om templet och religionen. Jag hade ett element bakom ryggen så det var rätt mysigt faktiskt.

 

Som inte var planerat: Jag var på Boda Borg idag och var helt mörbultad efter besöket. Men det var det värt!

 

Och något nytt jag gjorde: Började titta på VR-videos på Youtube, vilket ju då blir som ett slags spel en film. Har bland annat sett en video från Stranger Things och en från It.

 

Ett tips från veckan: Lyssna på podcasten The Hills Have Fries som är gjord av bästa vännerna Cameron Boyer (från bandet Weathers) och Eileen Cho. De är så roliga och gulliga, man vill liksom bli deras kompis.

 

Veckans orimliga: Att en människa kan dö fast ingen vill att den ska göra det.

 

Veckans otippade: Jag ligger tydligen inte efter med skolarbetet så mycket som jag trodde. Whey!

 

Maten jag lagade: Köttbullar med potatiskroketter.

 

Veckans låt: Har spelat Terrible Love med Birdy på pianot flera gånger de senaste dagarna.

 

Veckans känsla: Den här veckan har bestått av väldigt höga toppar och väldigt djupa dalar. Idag var till exempel en jättebra dag och jag var glad nästan rätt igenom. I onsdags fick jag ett väldigt sorgligt besked som såklart påverkade hur jag kände mig. Det blev lite som en mörk krater i en annars väldigt fin och ljus vecka.

 

Veckans betyg: 2 av 5. Mest på grund av det sorgliga som hände. Jag är visserligen en sådan som skjuter undan tankar på jobbiga saker, som någon sorts försvarsmekanism, men det är ju ändå inte roligt någonstans det här. Betyget höjs ju dock lite av att många andra, finare saker också hände.

AND ALL AT ONCE SUMMER COLLAPSED INTO FALL.

Det är höst nu! Jag har längtat efter den ända sen det blev för kallt för att ha shorts, och nu äntligen är den här med allt vad den innebär. Jag vet ju att det finns många därute som helst skulle ha sommar året runt, med kanske ett kort uppehåll för jul, men hösten är verkligen underskattad. Därför tänker jag göra en liten lista över saker som är fina med denna årstid, för att påminna er om varför den är värd att älskas.

 

🍁 Flera tv-serier har säsongspremiärer. Personligen ser jag mest fram emot Riverdale och Stranger Things.

🍁 Varm choklad. Behöver jag ens säga mer?

🍁 Stickade tröjor, halsdukar och flanellskjortor... för hösten innebär ju mjuka och mysiga kläder.

🍁 Massa nya böcker kommer ut i bokhandlarna. Till exempel Fejk av E. Lockhart, Karta för förälskade & andra vilsna av Johanna Lindbäck och Sköldpaddor hela vägen ner av John Green.

🍁 Man kan ta promenader genom frasande höstlöv och tjock grå dimma...

🍁 ... och värma sig under en filt med en kopp te när man kommer hem igen.

🍁 Det är en perfekt årstid för filmkvällar med kompisar. Under Halloween blir det självklart tema skräckfilmer!

🍁 Flera nya chipssmaker trängs på hyllorna i mataffärerna. OLW har till exempel lanserat parmesanchips.

🍁 Går man ut i skogen hittar man fortfarande svamp nog till ett par kantarelltoasts.

🍁 Doftljus, duh.

🍁 I november är det dags för NaNoWriMo, vilket jag starkt rekommenderar för alla med skrivardrömmar. Ska själv delta.

🍁 Det är läge att sätta igång elementet och då kan man sitta lutad mot det och lyssna på podcasts eller radio samtidigt som man skissar något (obs, kudde eller liknande behövs att sitta på).

🍁 Naturen blir vacker.

🍁 Alla upplysta husfönster signalerar värme och trygghet när man går hem genom staden på kvällarna.

🍁 Det känns som att man får en chans att börja om.

VECKA TRETTIONIO.

Eftersom det är söndag och eftersom jag inte har bloggat så mycket som jag kanske borde ha gjort, tänkte jag att vi tar en veckosummering så ni får veta lite av vad jag har haft för mig.

 

 

Något jag gjorde den här veckan som var planerat: Dansade ett par gånger. Hade lunchgäster igår.

 

Som inte var planerat: Mötte upp Ellen i onsdags och gick på tjejkväll på stan med henne. Vi drack massa gratiscider och åt kopiösa mängder salta pinnar. Var väldigt fint att träffa henne och dessutom var det sådan höstkänsla på gatorna. I fredags träffade jag klassen en stund på Ågården, det var också ganska spontant men roligt.

 

Och något nytt jag gjorde: Var med på en gårdsstädning för första gången igår. Rensade bort allt ogräs längs med vårt staket så nu ser det för första gången lite prydligt ut där.

 

Ett tips från veckan: Tv-serien 11.22.63. Åtta avsnitt baserade på Stephen Kings roman med samma namn. Spännande och intressant om tidsresor och hur man eventuellt skulle kunna påverka nutiden genom att ändra saker i det förflutna. Dessutom har James Franco huvudrollen så det är ju en bonus.

 

Veckans orimliga: Att det är första oktober idag.

 

Veckans otippade: Jag besökte min gamla grundskola och kom på mig själv med att sakna tiden där lite.

 

Maten jag lagade: Tonfisksallad med potatis, dill och rödlök.

 

Veckans låt: Lyssnade av nostalgiskäl på Rappa Pappa med Nicke & Mojje och upptäckte att jag faktiskt tycker att refrängen är rätt catchy.

 

Veckans känsla: Har varit både upp och ner. Jag är så redo för höst just nu och myskänslorna dominerar oftast i mig, men ibland har det också känts lite vemodigt. Som att man lämnar människor och platser bakom sig och vet att man aldrig kommer kunna återvända.

 

Veckans betyg: 3,5 av 5. Hade lätt varit en femma om man bortsåg från vemodskänslorna.

 

Lista från Julia.

RESELISTAN.

Hej på er! Idag har jag haft en riktigt höstig söndag då jag har varit på skogskalas. Vi grillade korv och pinnbröd och hittade även en del kantareller vilket resulterade i macka med svampstuvning till middag. Jag klagar inte. Ska nog börja titta på någon ny tv-serie ikväll, men innan dess tänkte jag skriva en liten lista - om resande den här gången.

 

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du har gjort?

Tror nog att den varmaste var när jag åkte till Malta. Är inte säker på exakt hur varmt det var, men sista morgonen var det trettioåtta grader i skuggan och klockan var inte mer än kanske åtta. Vilken som är min kallaste resa är lite svårare att avgöra. Har ju åkt på ett antal skidsemestrar inom Sveriges gränser och då har det ju i alla fall varit minusgrader.

 

Hur länge varade din längsta resa?

Åker sällan utomlands mer än en vecka i taget. Ett par gånger har jag dock förlängt resan genom att besöka Öland några dagar på hemvägen. En sisådär femton dagar i sträck har jag nog varit borta.

 

Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?

Att det är bäst att åka hit antingen på sommaren då man kan uppleva lite natur med mera utan att frysa ihjäl, eller i december då stan är julpyntad och mysig att strosa omkring i.

 

Favoritland att resa i?

Irland måste det bli. Det är ett land som har allt. Spännande sevärdheter, vacker natur, kulturliv, shopping, god mat och trevliga människor. Dessutom inte alltför dyrt.

 

Vad är den turistigaste platsen du har varit på?

Oftast när jag har besökt ett resmål har jag ju sett de stora turistattraktionerna. Sagrada Família i Barcelona, Den Lille Havfrue i Köpenhamn, Kölnerdomen i Köln. Men det absolut mest turistiga var nog Eiffeltornet. Det är ju dock sevärt också.

 

Har du några måsten i resväskan?

Regnjackan packar jag alltid ner numera. Och paraplyet, men det får ligga i handväskan.

 

Vart skulle du vilja åka just nu?

Nu när jag har fullt upp med förberedelserna inför Kenya-resan (som ju är mitt gymnasiearbete) känns Nairobi rätt lockande. En exotisk storstad tackar jag inte nej till. Dock kommer vi inte bo just där utan lite mer mitt ute i ingenstans när vi väl åker ner dit i februari, men det blir ju en upplevelse i sig. Får hoppas att konflikterna kring valet har lugnat ner sig till dess.

 

Vad är den sämsta resan du har gjort?

Jag har nog aldrig gjort en enda riktigt dålig resa. Vi planerar alltid väldigt mycket innan vi åker någonstans och därför brukar det mesta funka riktigt bra väl på plats. Min Parisvistelse förra året blev dock lite misslyckad eftersom jag blev sjuk och hade feber mer eller mindre hela resan. Men jag hade roligt i alla fall.

 

Ett ställe du absolut inte vill åka till?

Jag längtar inte direkt till Nordkorea...

MÅNDAG.

Nu var det eviga tider sen jag skrev en lista, så då måste det ju vara dags nu. Dessutom kan det väl vara kul med en realtidsuppdatering?

 

Jag gör: ingenting särskilt utom att skriva det här inlägget och försöka bli lite varmare om fötterna. Har på mig mina extremt stora tofflor från Monki, som ser ut såhär fast grå.

Jag ska: titta på sista avsnittet av American Horror Story: Freak Show. Började titta på säsongen för snart ett år sedan så det är på tiden.

Jag kan: tydligen kalla september för sensommar trots att jag själv fryser ihjäl.

Jag köper: ibland mockakaffe i skolans nya kaffeautomat med kortläsare, fast jag egentligen borde spara pengarna.

Jag borde: skriva klart brevet till min australiensiska brevvän.

Jag måste: våga ta kontakt med nya människor.

Jag vet: att bara man aldrig är helt ensam så överlever man det mesta.

Jag tycker: att studiebidraget ska höjas nu. Evigheter tills januari ju.

Jag tänker: på att jag har väldigt många fina människor i mitt liv nu, men att jag måste anstränga mig lite för att få behålla dem.

Jag förbrukar: väldigt mycket kakao. Varm choklad, chokladbollar, kladdkaka, muggkaka... Allt gott innehåller kakao!

Jag lyssnar: månadens spellista.

Jag drömmer: om att få stanna i känslan jag har nu så länge som möjligt.

Jag längtar: tills jag och åtta andra i klassen åker till Bryssel nästa vecka.

Jag fasar: inför att någon gång tappa kontakten med alla jag känner. Får aldrig hända.

Jag använder: dagligen ett Macaroon Lip Balm från Bubble T.

Jag njuter: av att inte ha några direkta måsten just nu.

Jag blir: nostalgisk när jag tittar på gamla bilder och bläddrar i mina dagböcker.

Jag äter: mestadels onyttigt. Till exempel två bitar tårta och en bit kladdkaka idag.

Jag dricker: mjölk, kaffe och lättdryck med citronsmak.

Jag brukar: alltid vakna strax innan min väckarklocka ringer, oavsett vilken tid jag har ställt den på.

Jag tittar: på alla MsMojos top 10-videos.

Jag läser: "The Aran Islands" av John Millington Synge.

Jag vill: ha ett par dagar till med fint väder. Sen kan hösten få komma med dunder och brak.

 

Lista från Sandra.

TOPP TIO INSTAGRAMKONTON.

Jag har som många andra människor två Instagramkonton. Men istället för att ha ett vanligt och ett privat har jag ett vanligt och ett fint. Från mitt vanliga konto följer jag alla möjliga människor som följer mig, vilket resulterar i att flödet blir väldigt brokigt. Syftet med det fina kontot är alltså helt enkelt att bara få ett inspirerande flöde, och i utformningen av detta flöde har jag hittat flera konton jag verkligen gillar. Vi tar en titt på några av dem!

 

@lyrics.songss

Estetiskt snygga bilder med utdrag ur låttexter. Har dock märkt att samma bilder ibland postas flera gånger, så ett litet minus för det, men annars är det här ett väldigt fint konto. Det är uppbyggt i sektioner med olika färgteman, så ovan ser ni en bit av regnbågssektionen.

 

@ig_chocolate

Självklart följer jag ett par chokladkonton. Detta är det bästa av dem. Så mycket gott. Uppdateras tyvärr inte så ofta som jag skulle önska.

 

@camera_duels

Ni vet Cole Sprouse? Från Zack och Codys ljuva hotelliv? Det här är ett av hans Instagramkonton, där han smygfotar människor som försöker smygfota honom. Väldigt detaljerade och roliga captions.

 

@90s.babes

Älskar ju, som ni alla vet, 90-talet och då är det ju givet att jag följer ett konto fullproppat med snygga people från det årtiondet. Uppdateras med flera bilder om dagen, så det är positivt.

 

@boyerweathers

Cameron Boyer, sångaren i bandet Weathers, är både skitsnygg och postar bilder som ger mig samma känsla som bandets låtar. Står i bandets bio att de just nu håller på att spela in ny musik. Hoppas på ett debutalbum snart!

 

@hotdudesreading

Ingen kan väl ha missat detta konto? Helt ärligt följer jag det inte på grund av killbilderna, utan på grund av kontoägarens förmåga att skriva fyndiga captions. Och hashtags för den delen med.

 

@apartments.goals

Jag älskar visserligen mitt nya rum, men en liten del av mig drömmer fortfarande om sådana här lägenheter. Vem gör inte det liksom? Så inspirerande konto.

 

@readingoncloud9

Jag är ju en bokmal och älskar bra ungdomsböcker. Tjejen som driver detta konto måste ju typ ha varenda ungdomsbok som existerar? Dessutom skapar hon riktigt snygga stilleben. Har försökt härma dem, men lyckas såklart inte lika bra som hon.

 

@everchanginghorizon

Helt makalösa resefoton. Slås då och då av att det faktiskt är en och samma person som har besökt alla dessa magiska platser. Vilket liv!

 

@nightydrunklovers

Mitt absoluta favoritkonto just nu. Flirtigt, mörkt och en estetisk dröm.

BLOGGTIPSET.

Tänkte tipsa om några inlägg från andra bloggar jag gillar.

 

 

Flora har skrivit om en Håkan Hellström-konsert och en bokklubbsträff. Tycker så mycket om känslan av att det roliga bara fortsätter.

 

Julia har skrivit ett inlägg om hur juni känns bitterljuvt på något sätt. Känns så skönt att jag inte är ensam om att känna det ibland.

 

Frida har skrivit om en parmiddag. Älskar fotot på hennes blogg, dessutom är människorna på bilderna så fotogeniska.

 

Sandra har tipsat om en bok som verkar så himla brutal och bra.

 

WeAre365 har lagt ut några sjukt fina outfitbilder.

 

Hanna har skrivit om att återse platser och vänner i London.

 

Rebecca har gjort en redogörelse för maj månad. Verkar så härligt med ett soligt Köpenhamn. Var härligt när jag var där också, men hade gärna haft lite varmare väder.

TIO FRÅGOR.

Lista från Julia.

 

Vem är din främsta förebild och varför?

Så sjukt svår fråga att svara på egentligen. Har olika förebilder gällande olika saker. När det kommer till skrivande ser jag till exempel upp till Amanda Svensson. Men om det rör sig om dans så skulle jag ju snarare välja vem som helst som medverkade i Billy Elliot på Stadsteatern. Och när det gäller personlighet så har jag flera vänner som jag kan lära ett och annat av. (Skulle i och för sig inte kunna vara vän med någon som jag inte såg upp till alls, det krävs ändå att jag kan känna någon respekt för människan om jag ska umgås med denne vid upprepade tillfällen.)

 

Vilken tv-serie skulle du vilja vara med i och vem skulle du i sådana fall vara?

"The Carrie Diaries" kanske och vill isåfall vara Carrie själv. Hon har några riktigt bra vänner, får bo i en storstad och jobba på en framgångsrik tidning. Och så kan hon gå ut och dansa prick när hon vill. Drömmen hallå?

 

När är du som mest kreativ?

Tror på kvällen. I skymningen. Förra sommaren satt jag vid köksbordet med en kopp te och skrev för brinnande livet varje kväll. Efter en och en halv månad hade jag fått ihop en halv roman.

 

En favoritfilm, en favoritbok och en favoritlåt?

Film: "Scream". Bok: "The Catastrophic History Of You And Me" av Jess Rothenberg. Låt: "Fires At Night" med Forget Gravity.

 

Hur ser din handstill ut?

Typ såhär.

 

Hur tror du att ditt liv ser ut om fem år?

Jag har avslutat en universitetsutbildning, är arbetslös och utfattig och tvungen att flytta hem till mina föräldrar igen. Tyvärr. Men jag kan ju hoppas att Dagens Nyheter har upptäckt mig och anställt mig som kulturskribent.

 

Vilka bloggar följer du dagligen?

Förut var det typ trettio, men sen orkade jag inte med det där, så nu läser jag mest Niotillfem, Flora Wiström och Julia - alltid mitt i prick.

 

Beskriv vad feminism är för dig med tre ord!

Kamp för jämställdhet.

 

Vilken låt skulle vara soundtracket till filmen om ditt liv?

"D-d-dance" med The Royal Concept. För att de sjunger om att dansa tills man mår bra.

 

Vilket är ditt största guilty pleasure?

Snowbaz fanfics. Eller fanfics över lag egentligen.

KAN VI PRATA KLÄDER?

Det är söndag och då tänkte jag att vi kör en liten trevlig lista. Ska försöka låta bli att tänka på att det i detta nu flyger omkring en gigantisk geting i mitt rum. (Hur svårt ska det vara att flyga ut genom samma fönster man kom in genom?) Men men, temat för listan är en av de bästa sakerna på denna jord,  nämligen kläder!

 

                                                                                                                           

Vad är din jag-vet-inte-vad-jag-ska-ha-på-mig-outfit?

Skulle nog säga att det är den puderrosa jackan ovan, med vit tubtopp, grå jeans och vita sneakers till. Har haft den outfiten ett oräkneligt antal gånger.

 

Vad har du helst på dig när du ska ut och dansa?

Ska jag träna på dansskolan så har jag helst en mjuk löst sittande t-shirt och ett par svarta tights (så att man har rörlighet), men antar att denna fråga avser en annan typ av dans och då föredrar jag för det första att det är sommar så att man kan ha shorts. Till det vill jag ha något luftigt linne som man inte svettas i. Också denna typ av outfit jag trivs bäst och känner mig finast i så det är en win win.

 

                          

Vad sover du i?

T-shirt. Plus shorts om jag inte är hemma.

 

Var handlar du dina kläder?

Monki, Bik Bok, H&M, Hollister, Cubus och New Yorker är nog de affärer som återkommer oftast som försäljare av kläderna i min garderob.

 

                                                                         

Vad är dina bästa life hacks när det kommer till kläder?

Köp inte kläder som är för små redan från början. Även om plagget är skitsnyggt så är det i längden inte värt att ha en för liten storlek. Hm, vad kan man mer tipsa om? Ha en hårborste till hands när du shoppar. Går man runt på stan blir håret oftast lite rufsigt efter ett tag och gör att man känner sig halvful vad man än tar på sig. Men med några tag med hårborsten får man en bättre bild av hur man faktiskt skulle se ut i plagget. Och just det, ett leende bär upp vilket plagg som helst. Så le i provrummet.

 

Hur ofta köper du kläder?

Storhandlar någon gång i kvartalet kanske. Blir något enstaka plagg här och där däremellan.

 

Vad är det störigaste i din garderob?

Att jag har så mycket skräp inslängt där. Alla kläder i översta garderobslådan är skrynkliga eftersom jag har hävt in allt jag inte vet var jag ska göra av där.

 

Vad gör du med kläder du inte använder?

Slänger eller skänker till röda korset. Eller låter någon yngre kusin ärva om det till exempel är en extra snygg klänning som inte är ett dugg sliten.

 

                                                                                                                                                           

Vilka plagg har du svårt att hitta?

Jeans som inte är för långa (och då har jag ändå rätt långa ben). Tycker inte om när de korvar sig vid fotknölarna. Vill att benen på dem ska vara tighta hela vägen. Sen har jag också svårt att hitta t-shirtar med tryck som jag kan stå för. Får rysningar av texter som "Always be happy" (jaha, vad är det för krav liksom) och "California 1989" (har ju inget med mig att göra).

 

Vad känner du dig fin i?

Collegetröjor, shorts och linne, vippig kjol med tubtopp och playsuit. Tycker om när hela outfiten matchar från strumpor till nagellack.

 

                                        

Vad undviker du i klädväg?

 

Enfärgade stretchiga t-shirtar utan tryck. Tänk typ modellen Newbody säljer. Trivs inte med att vara så intetsägande och tycker isåfall bättre om tröjor i ett tunnare material.

 

Vad har du på dig när du degar runt hemma?

Morgonrock ibland. Annars bara vanliga kläder.

 

                                                                                                         

Hur sorterar du ut dina kläder?

När jag är shoppingsugen går jag igenom min garderob och rensar bort det som jag helst inte använder längre (så att jag får brist på något och måste köpa nytt). Tröjor brukar i regel få stanna två-tre år i min garderob. Det som är helt och rent skänker jag bort, resten slängs. Rensar oftast inte hela garderoben åt gången utan till exempel sommarkläder vid ett tillfälle och vinterkläder vid ett annat.

 

Hur ofta tvättar du?

Bor hemma och tvättar i princip aldrig även fast jag kanske borde. Men resten av min familj tvättar säkert två till fyra gånger i veckan, några maskiner vid varje tillfälle.

 

                                                                                                                                         

Vilka är de snyggaste plaggen du vet på killar?

Är svag för skjorta. En enkel svart t-shirt till jeans är också fint.

 

Vad har du burit som folk rynkat på näsan åt?

Hade en katt-outfit bestående av sweatshirt, tights, strumpor, keps, handväska - alla med katter på. Fick höra av en nioåring att det såg ut som att jag hade pyjamas på mig. Tog inte åt mig så mycket. Jag gjorde dessutom många nya bekantskaper tack vare outfiten så det var mest plus.

 

          

Vad saknar du i din garderob?

En vit t-shirt i luftigt material, som den grå på bilden typ. Och ett par vanliga denimblå jeans. Mitt hjärta säger att jag behöver ett ljusgult linne i krossad sammet, men min hjärna säger att det inte är prio ett.

 

Handen på hjärtat: kan du sy?

Gick ganska bra på syslöjden så länge min lärare fanns där och kunde backa upp mig om något gick snett. På hemmaplan kan jag sy i knappar på min höjd, men tror inte att jag skulle vara så bra på att sy kläder ens om jag hade rätt utrustning hemma. Men jag har ändå på mitt cv att jag sydde min egen klänning till lärarmiddagen i nian (röda klänningen i mitten).

 

                                                                             

Lista från Flora.